Блінкен: 90% мікроелектроніки, яку імпортує Росія, надходить із Китаю

70% всіх імпортованих Росією верстатів надходять із КНР, зазначив Блінкен
Фото: EPA

Приблизно 90% імпортованої країною-агресором РФ мікроелектроніки надходить із Китаю. Про це 21 травня під час слухань в американському Сенаті повідомив держсекретар США Ентоні Блінкен. Захід транслював C-SPAN.

"Ми не бачили, щоб Китай передавав реальні озброєння Росії для їх застосування в Україні. Північна Корея робить це, Іран робить це, Китай – ні. Але ми бачимо, що Китай надає величезну підтримку оборонно-промисловій базі РФ", – сказав Блінкен.

Він зазначив, що 70% усіх верстатів, які імпортує РФ, надходять із КНР.

"90% мікроелектроніки, яку імпортує Росія, надходить із Китаю. Багато чого із цього йде на розвиток оборонно-промислової бази, і в підсумку ми бачимо, як Росія виробляє танки, артилерійські боєприпаси рекордними темпами", – розповів Блінкен.

За його словами, "не можна, щоб Китай, з одного боку, заявляв, що шукає кращих відносин із країнами Європи, а з іншого боку – підживлював найбільшу загрозу європейській безпеці з часів закінчення холодної війни".

Контекст:

Країна-агресор РФ знаходить можливості обходити введені проти неї санкції, зазначав президент України Володимир Зеленський. Про факти обходу санкцій Україна повідомляє партнерів. Зеленський наголошував, що якнайбільше глобальних гравців мають бути "абсолютно принциповими в дотриманні режиму санкцій проти Росії за терор".

6 червня 2023 року Зеленський говорив, що у плані дотримання антиросійських санкцій "є питання до Індії, Китаю, деяких європейських країн, представників Латинської Америки, Туреччини".

У лютому 2024 року ЗМІ повідомляли, що РФ імпортувала з Тайваню високоточні верстати з комп'ютерним управлінням на суму понад $20 млн (обладнання використовують у багатьох галузях промисловості, включно з виробництвом зброї). Після цього Тайвань увів санкції проти компанії, яка, імовірно, доправила у РФ верстати для зброї.

Протягом останніх місяців, за даними США, Китай посилив підтримку РФ, надає їй розвіддані, оптику для військової техніки, ракетне пальне, верстати для виробництва танків та інші товари. Президент США Джо Байден висловив стурбованість стосовно цього Сі Цзіньпіну в розмові 2 квітня.