Блінкен пригрозив Китаю наслідками за підтримку ВПК Росії. У КНР відповіли, що "не допустять тиску й шантажу"

На зустрічі Ван І сказав Блінкену, що Китай є "великою державою з найкращими показниками у світі щодо питань миру й безпеки"
Фото: fmprc.gov.cn

Держсекретар США Ентоні Блінкен 27 липня зустрівся з міністром закордонних справ Китаю Ван І у столиці Лаосу В'єнтьяні, де відбувається форум Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН). Заяву прессекретаря Держдепу Метью Міллера стосовно цього опубліковано на сайті відомства.

За словами Міллера, сторони провели "відкриті й продуктивні дискусії щодо основних двосторонніх, регіональних і глобальних питань".

"Держсекретар знову висловив серйозне занепокоєння у зв'язку з підтримкою КНР оборонно-промислової бази Росії та чітко дав зрозуміти, що якщо КНР не зробить кроків для усунення цієї загрози європейській безпеці, Сполучені Штати й далі вживатимуть відповідних заходів у зв'язку із цим", – ідеться в заяві.

Окрім того, Блінкен сказав китайському колезі, що США разом із союзниками й партнерами "просуватимуть своє бачення вільного й відкритого Індо-Тихоокеанського регіону". Він висловив занепокоєння стосовно "дестабілізаційних дій КНР у Південно-Китайському морі" (йдеться, зокрема, про зіткнення Китаю й Філіппін на Другій мілині Томаса), а також наголосив на важливості підтримки миру і стабільності в Тайванській протоці.

"Обидві сторони вказали на важливість підтримки відкритих ліній зв'язку протягом наступних тижнів і місяців", – додав спікер.

Водночас Ван І на зустрічі звинуватив США в тому, що вони "дотримуються неправильного уявлення про Китай і завжди відображають його у дзеркалі власної гегемоністської логіки", цитує МЗС КНР.

"Китай не є Сполученими Штатами й не прагне стати ними. Китай не займається гегемонією та силовими діями і є великою державою з найкращими показниками у світі щодо питань миру й безпеки", – заявив міністр.

Він зазначив, що впродовж останніх трьох місяців сторони підтримували зв'язки в різних сферах, проте, на думку Ван І, "США не припинили своїх зусиль зі стримування і придушення Китаю й навіть активізували свої зусилля". Він наголосив, що "ризики для китайсько-американських відносин усе ще накопичуються, а проблеми зростають".

"Ван І заявив, що позиція Китаю щодо українського питання відверта й відкрита і що він і далі сприятиме миру й діалогу. Сполучені Штати мають припинити невибіркове застосування односторонніх санкцій та "юрисдикцію довгої руки" (ідеться про екстериторіальну юрисдикцію."ГОРДОН"), а Китай – проти наклепу й фальсифікацій, він не допустить тиску й шантажу і вживе рішучих та ефективних заходів для захисту своїх основних інтересів і законних прав", – ідеться у пресрелізі.

Контекст:

Китай від початку нападу РФ на Україну публічно демонструє нейтральну позицію і закликає до переговорів, але в Організації Об'єднаних Націй часто голосує так само, як Росія, і, за даними США, може постачати їй компоненти для військової техніки.

На початку квітня Bloomberg написало з посиланням на джерела, що Китай посилив підтримку РФ, передає їй розвіддані, оптику для військової техніки, ракетне пальне, верстати для виробництва танків та інші товари. Президент США Джо Байден висловив занепокоєння щодо цієї підтримки главі КНР Сі Цзіньпіну в розмові 2 квітня.

10 квітня заступник держсекретаря США Курт Кемпбелл попередив, що Вашингтон вважатиме Пекін відповідальним, якщо Москва досягне успіхів у війні проти України на тлі поглиблення співпраці РФ і Китаю, його цитує Agence France-Presse. Зокрема, Кемпбелл наголосив, що у Вашингтоні "прямо заявили КНР, що якщо це буде тривати, то вплине на відносини між США і Китаєм".

У липні глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель також висловив занепокоєння через те, що Китай експортом товарів подвійного призначення підтримує нарощування виробництва російської військової техніки. Він попросив Китай використати свій вплив на Росію, щоб сприяти припиненню війни.