Кулеба про переговори в КНР: Україна ніколи на жоден сантиметр не прогнеться, якщо будь-хто у світі спробує говорити з нами мовою ультиматумів

Кулеба в КНР провів зустріч із Ван І
Фото: fmprc.gov.cn

Глава українського МЗС Дмитро Кулеба повідомив в Instagram 24 липня, що за підсумками тригодинної "розлогої, детальної, відвертої" розмови його китайський колега Ван І заявив про підтримку Пекіном потреби "не ілюзії миру, а справедливого і сталого миру" в Україні.

"Що принципово важливо? Китай непорушно підтвердив свою повагу до принципу суверенітету і територіальної цілісності України. Це дуже важливо. Це знімає цілу низку інсинуацій. Друге. Мій китайський колега чітко сказав, що він погоджується, що потрібна не ілюзія миру, а потрібен справедливий і сталий мир", – повідомив Кулеба.

Він зазначив, що пояснив Ван І на "прикладі історії" та "сьогоднішніх подій", що Україна "не прогнулася під жодним ультиматумом" нелегітимного російського президента Володимира Путіна, а також під жодним його воєнним ударом.

"І Україна ніколи на жоден сантиметр не прогнеться, якщо будь-хто у світі, незалежно з якої частини світу, спробує говорити з нами мовою ультиматумів. Це просто неможливо. Не такий президент [Володимир] Зеленський. Не така держава Україна, і головне – не такий український народ", – наголосив Кулеба.

Міністр розповів, що під час переговорів акцентував на двох принципах, яких мають непорушно дотримуватися:

  • жодних домовленостей про Україну без України,
  • повна повага до суверенітету і територіальної цілісності України.

"Якщо ці два принципи дотримуються, ми можемо вести будь-які розмови та шукати будь-які рішення", – додав Кулеба.

Контекст:

Кулеба прибув до Китаю з робочим візитом 23 липня. Це перший візит міністра закордонних справ України до КНР із 2012 року.

Китай від початку повномасштабного нападу РФ на Україну публічно демонструє нейтральну позицію та закликає до переговорів, але в Організації Об'єднаних Націй часто голосує так само, як Росія, і, за даними США, постачає їй продукцію для військової техніки.

Великий план мирного врегулювання війни в Україні, який містить 12 пунктів, Китай оприлюднив 24 лютого 2023 року, у першу річницю повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Цей "мирний план" скептично зустріли на Заході.

Зеленський говорив, що Китай має "підтримати формулу миру", яку пропонує Україна, і "виступати за гарантії безпеки".

11 червня 2024 року Китай, який відмовився брати участь у Глобальному саміті миру у Швейцарії, запропонував провести "справжню" мирну конференцію за участю України та Росії. Окрім того, Китай та Бразилія почали просувати власний "мирний план".

8 липня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав в інтерв'ю CBS, що війна РФ демонструє, наскільки тісно пов'язані між собою Китай, Північна Корея, Іран та РФ. "Китай – головний пособник російської воєнної агресії проти України", – заявив він.