"Підтримує територіальну цілісність України й не постачатиме зброю РФ". Зеленський повідомив про "чіткий сигнал" із КНР

Кулеба доповів про результати зустрічі з главою МЗС КНР, розповів Зеленський
Фото: president.gov.ua

Китай підтримує територіальну цілісність і суверенітет України, яка понад два роки зазнає повномасштабної російської агресії. Про це 24 липня у вечірньому відеозверненні, опублікованому у Facebook, заявив глава Української держави Володимир Зеленський.

Він розповів, що міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, який перебуває з візитом у Китаї, провів переговори зі своїм колегою Ван І й доповів про результати зустрічі.

"Візит українського посадовця на такому рівні – уперше за багато років. І це добре, – наголосив Зеленський. – Є чіткий сигнал, що Китай підтримує територіальну цілісність і суверенітет України. А також було підтверджено й те, що мені говорив лідер Китаю Сі Цзіньпін, – що Китай не постачатиме зброю Росії".

Контекст:

Кулеба прибув у Китай із робочим візитом 23 липня. Це перший візит міністра закордонних справ України в КНР із 2012 року.

Китай із початку повномасштабного нападу РФ на Україну публічно демонструє нейтральну позицію й закликає до переговорів, але в Організації Об'єднаних Націй часто голосує так само, як Росія, і, за даними США, постачає їй продукцію для військової техніки.

Великий план мирного врегулювання війни в Україні, який містить 12 пунктів, Китай оприлюднив 24 лютого 2023 року, у першу річницю повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Цей "мирний план" скептично зустріли на Заході.

Зеленський говорив, що Китай має "підтримати формулу миру", яку пропонує Україна, і "виступати за гарантії безпеки".

11 червня 2024 року Китай, який відмовився брати участь у Глобальному саміті миру у Швейцарії, запропонував провести "справжню" мирну конференцію за участю України й Росії. Окрім того, Китай і Бразилія почали просувати власний "мирний план".

8 липня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав в інтерв'ю CBS, що війна РФ демонструє, наскільки тісно пов'язані між собою Китай, Північна Корея, Іран і РФ. "Китай – головний пособник російської воєнної агресії проти України", – заявив він.