Завтра Кулеба розпочинає дводенний візит до Китаю – МЗС України

Кулеба проведе переговори з китайським колегою Ван І
Фото: mfa.gov.ua (архів)

23–25 липня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба здійснить візит до Китайської Народної Республіки. Про це речник МЗС Георгій Тихий поінформував 22 липня у Facebook.

За його словами, переговори будуть про двосторонні відносини та шляхи до справедливого миру в Україні.

"Кулеба здійснить візит до Китаю на запрошення міністра закордонних справ Китайської Народної Республіки Ван І. У ході зустрічей і переговорів сторони проведуть обмін думками щодо актуального стану та перспектив розвитку двосторонніх відносин. Головною темою обговорень стане пошук шляхів припинення російської агресії та можливої ролі Китаю у досягненні сталого і справедливого миру", – ідеться в пості спікера дипломатичного відомства.

Контекст:

Китай від початку повномасштабного нападу РФ на Україну публічно демонструє нейтральну позицію й закликає до переговорів, але в Організації Об'єднаних Націй часто голосує так само, як Росія, і, за даними ЗМІ, може постачати їй військову техніку.

Великий план мирного врегулювання війни в Україні, який містить 12 пунктів, Китай оприлюднив 24 лютого, у першу річницю повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Цей "мирний план" зі скепсисом зустріли на Заході.

Президент України Володимир Зеленський говорив, що Китай має "підтримати формулу миру", яку пропонує Україна, і "виступати за гарантії безпеки".

11 червня 2024 року Китай, який відмовився брати участь у Глобальному саміті миру у Швейцарії, запропонував провести "справжню" мирну конференцію за участю України та Росії. Агентство Bloomberg повідомляло, що КНР і Бразилія планують виступити "з конкурентною ініціативою".

8 липня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав в інтерв'ю CBS, що війна РФ демонструє, наскільки тісно пов'язані між собою Китай, Північна Корея, Іран і РФ. "Китай – головний пособник російської воєнної агресії проти України", – заявив він.