Грозєв: Два роки тому була змова проти Путіна. Просто люди злякалися й узяли тайм-аут G

Грозєв згадав про заколот Пригожина
Фото: EPA

Два роки тому була змова проти нелегітимного президента країни-агресора Росії Володимира Путіна, заявив в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону болгарський журналіст-розслідувач Христо Грозєв.

Мова про це зайшла під час обговорення ймовірності відлучення Путіна від влади у зв'язку з тим, що він продовжує війну проти України.

"Що довше Путін виштовхуватиме українські сили зі своєї території і намагатиметься довести Україну до переговорів на умовах Росії, то більше колективний Путін буде готовий його сторгувати із Заходом, щоб себе зберегти. І до такого сценарію ми маємо ставитися не так негативно", – вважає Грозєв.

На думку розслідувача, представники "кремлівської мафії" готові до певних компромісів з Україною.

"Вони готові повернути значну частину території, а, може, і всю територію, щоб себе зберегти. Але це може відбутися лише після Путіна. Одна із цілей України – створювати якнайбільше умов. Мета Заходу – дати колективному Путіну, який може стати пост-Путіним, натяки, що вони готові з ними працювати далі, якщо країна буде неагресивною, якщо країна буде хоч і не повною демократією, але не дозволить насильства", – сказав він.

Гордон запитав, чи дозріла змова проти Путіна.

"Змова вже була. Два роки тому була змова. Просто люди злякалися й узяли тайм-аут. [...] Уся еліта хоче його замінити, але говорять абсолютну нісенітницю вголос, щоб створити враження, що не готові його міняти. Але ніхто з них не готовий, не має досить сміливості сказати: "Цар голий!" І всі чекають, що хтось інший це зробить. [Нині покійний ватажок визнаної міжнародною злочинною організацією ПВК "Вагнер" Євген] Пригожин це зробив. І тоді з об'єктивних причин цього не довели до кінця. Треба чекати іншого моменту... Цар дуже слабкий. І тоді баланс, який зараз робить олігархів боягузливими, зміниться. Якщо те, що відбувається в Курську, перейде і на Брянськ, і на Бєлгород, – це спокійно може бути таким моментом", – відповів Грозєв.

Контекст:

23–24 червня 2023 року Пригожин організував у РФ заколот. Увечері 23 червня він звинуватив військових країни-окупанта в завданні удару по тиловому табору найманців ПВК "Вагнер" за командою, яка надійшла від начальника Генштабу Валерія Герасимова після наради з на той час міністром оборони Сергієм Шойгу. Міноборони Росії назвало цю заяву Пригожина "інформаційною провокацією".

Уранці 24 червня Пригожин заявив про захоплення військових об'єктів Ростова-на-Дону і намір іти на Москву, але вже ввечері він сказав, що передумав, і розвернув колони "у зворотному напрямку".

24 червня у Кремлі заявили, що за підсумками переговорів Пригожин "піде в Білорусь", а справу за фактом заколоту, відкриту щодо нього в РФ, закриють.

26 червня пресслужба Пригожина опублікувала аудіозвернення, у якому той заявив, що він не мав на меті скидати владу в РФ. Того самого дня Путін виступив із терміновим зверненням, у якому назвав учасників заколоту "зрадниками", які зробили помилку. Він закликав вагнерівців укласти контракт із міноборони РФ або вийти зі збройного формування. Хто захоче, зможе піти в Білорусь, заявив він.

27 червня ФСБ оголосила про закриття справи про заколот, а міноборони РФ повідомило, що важку техніку ПВК передадуть російській армії, а нелегітимний президент Білорусі Олександр Лукашенко розповів, що Пригожин уже перебуває на території Білорусі.

Увечері 23 серпня стало відомо про падіння літака Пригожина у Тверській області РФ. Слідчий комітет Росії 27 серпня заявив, що експертиза підтвердила загибель Пригожина в авіакатастрофі. 29 серпня, за даними російських ЗМІ, Пригожина поховали.