Грозєв: У ніч маршу Пригожина на Москву російський генерал Алексєєв 35 разів телефонував коханці

Грозєв вважає, що в Росії накопичилося "пасивне ставлення до війни"
Фото: Christo Grozev / Twitter

Генералітет країни-агресора Росії виявляв пасивний саботаж під час заколоту ватажка приватної військової компанії "Вагнер" (визнана міжнародною злочинною організацією) Євгена Пригожина в червні 2023 року. Про це в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону заявив болгарський журналіст-розслідувач Христо Грозєв.

Гордон висловив думку, що російська еліта, зокрема генерали, втомилася від нелегітимного президента РФ Володимира Путіна і хотіла б "підкласти йому свиню", щоб скоріше його позбутися.

"Щодо генералів: я не можу сказати, що вони собі дозволили б активний саботаж. Пасивний ми бачили вже. Навіть коли Пригожин влаштував марш на Москву. Я й раніше говорив у ЗМІ, що тоді ми спостерігали в реальному часі комунікації генералів, навіть генерала найважливішого у ГРУ, який відповідає за всю війну в Україні", – прокоментував Грозєв.

Він підтвердив, що має на увазі першого заступника начальника Головного управління (відомого як ГРУ) Генштабу збройних сил РФ генерал-лейтенанта Володимира Алексєєва.

"Було видно, що всю ніч, коли конвой Пригожина заволодів кількома містечками й потім поїхав у бік Москви, він не робив того, що очікували від нього. Замість того, щоб одразу поїхати на роботу й починати Генштабом керувати й готувати захист, він почав телефонувати коханці. І дзвінків таких було 35 упродовж ночі. Це начебто вони дивилися Netflix", – повідомив Грозєв.

За його словами, видно було, що вночі вони обговорювали те, що відбувалося.

"Я, звісно, не чув їхніх дзвінків, але дуже дивно було, тому що в інші ночі вони не говорять так часто. Тож, найімовірніше, вони обговорювали те, що відбувається. Потім ми побачили відео генерала Алексєєва із Пригожиним, де він сам начебто з гумором говорив: "Ну то прибери [на той момент міністра оборони РФ Сергія] Шойгу. З нашого боку проблем не побачиш", – припустив розслідувач.

Він вважає, що в Росії "пасивне ставлення до війни вже накопичилося давно".

"Ми бачимо в Telegram-каналах, які дуже близькі до силовиків, до ФСБ, що вони зі зловтіхою дивляться на те, що українські війська роблять... Вони із задоволенням пишуть про новий захоплений кілометр, бо вони в цьому бачать, як і ми з вами, шлях до ймовірного закінчення війни чи навіть до повалення Путіна", – заявив Грозєв.

Контекст:

23–24 червня 2023 року Пригожин влаштував у Росії заколот. Увечері 23 червня він звинуватив військових країни-окупанта РФ у завданні удару по тиловому табору найманців ПВК "Вагнер" за командою, яка надійшла від начальника Генштабу Валерія Герасимова після наради із Шойгу. Міноборони Росії назвало ці заяви Пригожина "інформаційною провокацією".

Уранці 24 червня Пригожин оголосив про захоплення військових об'єктів Ростова-на-Дону і намір іти на Москву, але вже ввечері він сказав, що передумав, і розвернув колони "у зворотному напрямку". Нелегітимний президент Білорусі Олександр Лукашенко сказав, що це він вів переговори із Пригожиним і переконав його зупинити рух вагнерівців. У Кремлі повідомили, що за підсумками переговорів Пригожин "піде в Білорусь".

26 червня пресслужба Пригожина опублікувала аудіозвернення, у якому той заявив, що він не мав на меті скидати владу в РФ. Того самого дня Путін виступив із терміновим зверненням, у якому назвав учасників заколоту "зрадниками", котрі зробили помилку. Він закликав вагнерівців укласти контракт із міноборони РФ або вийти зі збройного формування. Хто захоче, зможе піти в Білорусь, сказав він. 27 червня ФСБ оголосила про закриття справи про заколот, а міноборони РФ повідомило, що важку техніку ПВК передадуть російській армії.

Під час заколоту російські військові не чинили значного опору вагнерівцям, водночас бунтівники підбивали авіацію російських військових, втрати армії РФ сягнули, за різними оцінками, до 20 військових. ЗМІ повідомляли, що Кремль розпочав масштабну чистку в керівництві армії після заколоту Пригожина, зокрема, затримали не менше ніж 13 офіцерів, серед них – на той момент заступника начальника Генштабу РФ Сергія Суровікіна.

Засновник ПВК "Вагнер" після заколоту, як з'ясували журналісти, неодноразово приїжджав у Санкт-Петербург, а в Москві зустрічався особисто з Путіним.