Кишинів відповів на претензії Росії про нібито розміщення на території Молдови українських F-16

У МЗС Молдови закликали МЗС РФ довіряти офіційній інформації
Фото: Ministerul Afacerilor

13 серпня МЗС Молдови заявило, що МЗС країни-агресора Росії викликало до себе представника зовнішньополітичного відомства Молдови через повідомлення у ЗМІ про нібито плани розміщувати в Молдові надані Україні винищувачі F-16. Про це повідомляє сайт молдовського відомства.

Інформацію про F-16 у Молдові в Кишиневі назвали "фейковими новинами" і висловили жаль, що МЗС Росії на них посилається.

"Молдова не розміщує і не розміщуватиме озброєння та військову техніку, зокрема літаки, призначені для України. Республіка Молдова є нейтральною державою, і її інститути й далі дотримуватимуться принципу нейтралітету. [...] Єдиною країною, яка незаконно зберігає війська та боєприпаси на території Республіки Молдова без згоди влади, є РФ", – ідеться в релізі.

Очевидно, МЗС Молдови має на увазі невизнане Придністров'я, де розташовані російські військові.

Кишинів наголошує, що "Молдова – демократична держава з прозорим механізмом ухвалення рішень" і всі їх публікують на офіційних ресурсах.

"Ми рекомендуємо МЗС Росії отримувати інформацію про Молдову з офіційних джерел. МЗС висловлює жаль щодо цієї дезінформації й просить МЗС у Москві не розповсюджувати неправдивої інформації про нашу країну", – заявили в Молдові.

Молдовському виданню NewsMaker міноборони країни повідомило, що в мережі (зокрема, у Telegram-каналах) писали, що нібито українські F-16 збираються розміщувати на аеродромі в Маркулешті (північна частина Молдови).

Контекст:

Винищувачі F-16 обіцяли Україні Бельгія, Нідерланди, Данія і Норвегія, а також (у межах довгострокової угоди про безпеку) – США.

4 серпня президент України Володимир Зеленський повідомив, що перші F-16, які Києву обіцяли країни Заходу, вже прибули. Він не уточнив, скільки літаків отримала Україна, але наголосив, що цієї кількості недостатньо.

За даними The Economist, в останній день липня прибули в Україну перші 10 F-16, до кінця року партнери мають передати ще 20 літаків. Інші F-16 (з можливих 79) прибудуть до України партіями протягом 2025 року, додав ЗМІ.

Зеленський зазначав, що Україні для паритету з РФ в авіації потрібно 120–130 винищувачів F-16 чи інші передові літаки. Він також вказував на потребу розширення навчальних програм для українських льотчиків на винищувачах F-16.