"Ми добре розуміємо, що таке Росія". Нова амбасадорка Естонії пояснила, чому її країна підтримує Україну

Кольк із серпня очолює естонське посольство в Україні
Фото: Estonian Embassy in Kyiv / Facebook

Естонія підтримує Україну в боротьбі проти російської агресії, бо розуміє, що це і в її інтересах. Про це нова амбасадорка Естонії в Україні Аннелі Кольк сказала в інтерв'ю Delfi, опублікованому 13 серпня.

Кореспондент запитав, чому Естонія "настільки рішуче підтримує Україну", зазначивши, що за часткою від ВВП Естонія посідає в цьому питанні перше місце у світі.

"Ми робимо це не лише в інтересах України, а й у власних. Від моменту початку воєнних дій головною метою кожного естонського дипломата стало надання підтримки Україні. Естонія справді надає колосальну підтримку. Ми усвідомлюємо, що Україна бореться за свободу всієї Європи. Росія – і наш сусід також, і якщо Україна не зупинить її, то схоже може статися і з нами. Ми добре розуміємо, що таке Росія, ми були під окупацією", – відповіла Кольк.

Вона нагадала, що Естонія попереджала про ймовірність вторгнення Росії в Україну, навіть коли вся Європа цьому не вірила. Дипломатка закликала виключити Росію з Ради Безпеки ООН та інших міжнародних органів і притягнути відповідальних за агресію до суду, а також докласти всіх зусиль не лише для припинення війни, а й для того, щоб Росія не залишилася безкарною.

"Лише тоді ми зможемо відчути себе в безпеці, і це стосується не лише Естонії, а й усієї Європи", – наголосила амбасадорка.

Вона зазначила, що для неї особисто це питання має особливе значення, оскільки під час Другої світової війни її бабусю і дідуся депортували з Естонії.

"Нам відомі жахи, які пережили як Естонія, так і Україна – депортації у нас, Голодомор в Україні... Моїй матері 73 роки. 26 лютого 2022 року вона брала участь у багатотисячному мітингу на підтримку України, який провели на Площі Свободи у Таллінні. Вона особисто пошила прапор України, тому що в нас удома його не було... Мама належить до того покоління, яке знає, що таке окупація, і вона глибоко переживає за Україну", – додала Кольк.

Дипломатична місія Кольк як амбасадорки Естонії в Україні розпочалася 1 серпня, пише Delfi. Попередні чотири роки Кольк працювала амбасадоркою в Туреччині, в Україні вона змінила на посаді Каймо Кууска, який, зі свого боку, очолив посольство Естонії в Литві. 10 серпня Кольк передала копії довірчих грамот заступнику міністра МЗС України Євгенові Перебійносу, повідомила пресслужба посольства. Для завершення формальних процедур вона ще має вручити оригінали грамот президенту України.

Контекст:

Естонія активно підтримує Україну в її боротьбі проти країни-агресора РФ. Вона першою у світі визнала геноцидом дії Росії в Україні, першою почала брати участь у відновленні України.

Естонія передала Україні ракети ПЗРК Javelin, гаубиці, протитанкові міни, протитанкові гранатомети, міномети, транспортні засоби, засоби зв'язку, медикаменти, засоби індивідуального захисту та сухпайки, повідомляло естонське міноборони. В останній 2022 року пакет естонської військової допомоги, про який було оголошено 22 грудня, входили безпілотники, засоби індивідуального захисту і зимове обмундирування.

У січні 2023 року Естонія заявила, що передасть Україні всі свої 155-мм гаубиці, щоб "в інших країнах не залишалося виправдань, чому вони не можуть надати Україні необхідне озброєння для перемоги у війні".

20 квітня уряд Естонії підтримав рішення міністра оборони передати Україні артснаряди калібру 155 мм.

21 квітня міністерства оборони України та Естонії підписали меморандум про співпрацю.