Нідерланди виділять €271 млн на артснаряди для України

Схооф повідомив про намір надати Україні більше артилерійських боєприпасів великого калібру
Фото: EPA

Нідерланди виділять понад €271 млн на артилерійські боєприпаси для України. Про це 17 жовтня в X повідомив прем'єр-міністр Нідерландів Дік Схооф.

За його словами, Данія, Чехія й Нідерланди твердо підтримують Україну на тлі російської агресії.

Він нагадав, що рік тому створили ініціативу щодо постачання Києву боєприпасів, а сьогодні зроблять наступний крок.

"Ми маємо намір надати більше артилерійських боєприпасів великого калібру. Нідерланди виділять понад €271 млн на артилерійські снаряди. Так ми допомагаємо Україні підтримувати свої запаси боєприпасів 2025 року й заохочуємо європейську оборонну промисловість до подальшого розвитку", – сказав він.

Контекст:

Нідерланди активно підтримують Україну у війні проти РФ, надаючи військову, фінансову й гуманітарну допомогу. Зокрема, це одна із країн, які передали Україні ЗРК Patriot, а також винищувачі F-16.

17 лютого президент Чехії Петр Павел заявив, що його країна разом із партнерами шукає артилерійські боєприпаси, щоб передати їх Україні для боротьби з російською агресією. Він уточнив, що Чехія знайшла спосіб закупити 500 тис. снарядів калібру 155 мм і 300 тис. снарядів калібру 122 мм. 7 березня Павел сказав, що союзники зібрали потрібну суму.

25 червня в уряді Чехії повідомили, що Україна вже отримала перші боєприпаси в межах чеської ініціативи.

Очікують, що цьогоріч Україна отримає 500 тис. артснарядів. Ініціативу можуть продовжити, якщо вдасться дістати підтримку країн-донорів, оскільки потреба в артснарядах для України залишається, наголосили в уряді Чехії.