Україна отримала боєприпаси, на які словаки зібрали понад €4 млн

Словаччина передала боєприпаси для України, зібрані на гроші громадян
Фото: czechoslovakgroup.com

В Україну доправили 122 тонни боєприпасів, на які громадяни Словаччини зібрали понад €4 млн. Ще на €500 тис. закуплять боєприпаси для гранатометів. Про це 7 жовтня повідомив словацький медіаресурс Noviny.

Ініціатор збору Федір Блащак повідомив, що кампанію "Боєприпаси для України" оголосили після того, як уряд Словаччини заявив, що не приєднається до ініціативи Чехії зі збору боєприпасів для України.

Він зазначив, що, якщо врахувати населення, Словаччина внесла більше на військові потреби України, ніж Канада, Ісландія чи Словенія.

"Це був чіткий сигнал від словаків. 70 тис. громадян долучилися до цього збору й далі роблять регулярні пожертви на боєприпаси, щоб Україна могла захиститися від агресора", – додав активіст Маріан Кулич.

Від початку збору коштів і до передання снарядів Україні минуло приблизно чотири – п'ять місяців.

"Комусь це може здатися довгим, але для постачання військової техніки й боєприпасів це рекордний строк. Кожну одиницю боєприпасів мали перевірити, і це вимагало великої кількості паперової роботи", – розповів Блащак.

Контекст:

17 лютого президент Чехії Петр Павел заявив, що його країна разом із партнерами шукає артилерійські боєприпаси, щоб передати їх Україні для боротьби з російською агресією. Він уточнив, що Чехія знайшла спосіб закупити 500 тис. снарядів калібру 155 мм і 300 тис. снарядів калібру 122 мм.

7 березня Павел сказав, що союзники зібрали потрібну суму. ЗМІ повідомляли, що план Чехії підтримали, зокрема, Німеччина, Латвія, Литва, Нідерланди, Данія, Канада, Франція. Також до ініціативи приєдналися Бельгія, Люксембург, Швеція, Ісландія, Словенія.

Прем'єр Чехії Петр Фіала 12 березня оголосив, що Чехія може організувати закупівлю додаткових 200 тис. артснарядів для України у третіх країнах. 13 березня радник прем'єр-міністра Чехії з нацбезпеки Томаш Пояр повідомив, що артилерійські снаряди, закуплені у країнах за межами Євросоюзу з ініціативи Чехії, можуть потрапити в Україну вже в червні.

У МЗС Чехії розповіли 26 березня, що Україна в межах чеської ініціативи може отримати приблизно 1,5 млн артилерійських боєприпасів. Спецпредставник уряду Чехії з питань реконструкції України, який відповідає також за чеську ініціативу щодо постачань боєприпасів, Томаш Копечний 30 травня заявив, що перше суттєве збільшення постачань буде в червні. "Воно буде в десятках тисяч, між 50 тис. і 100 тис. на місяць", – сказав він.