Німеччині, ймовірно, доведеться вести оборонну війну проти Росії – генінспектор бундесверу

Бреєр оцінив готовність німецької армії до війни
Фото: EPA

Генеральний інспектор німецької армії Карстен Бреєр заявив про недоліки в підготовці збройних сил Німеччини до національної оборони й оборони НАТО. Він говорив про них в інтерв'ю газеті Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, яке опублікували 9 грудня.

За словами Бреєра, Бундесвер недосить оснащений для захисту Альянсу та національної оборони. Він також переймається тим, що Росія зараз переозброюється і тим, як позиціонує себе президент країни-агресора РФ Володимир Путін.

"Нам потрібно втілити ці побоювання в дії уже зараз. Ми маємо усвідомити, як ми можемо впоратися із цією постійною загрозою. У найближчі кілька років ми не зможемо повернутися туди, де були до 2022 року. Спочатку нам потрібно звикнути до думки, що якось нам, імовірно, доведеться вести оборонну війну, і у нас більше не буде вибору, чи хочемо ми брати безпосередню участь. Нам потрібно підготуватися до технологічного прогресу та ще інтенсивнішої гібридної війни. Перший крок – усвідомити загрозу. Не тільки ми, солдати, а й суспільство загалом має визнати необхідність ще послідовнішого стримування", – заявив посадовець.

На запитання, чи зможе Німеччина захиститися від Росії, Бреєр відповів: "Так, і крапка. У нас немає альтернативи. Ми можемо захистити себе та захистимося".

Контекст:

Німеччина від початку повномасштабного вторгнення РФ надала Україні різні види озброєнь, зокрема самохідні гаубиці PzH 2000, БМП Marder, зенітні установки Gepard, системи ППО, РСЗВ, танки Leopard.

У березні 2023 року канцлер ФРН Олаф Шольц заявив, що Німеччина наростить виробництво боєприпасів і потужності з ремонту зброї, щоб підтримати Україну в боротьбі з вторгненням Росії.

За даними уряду ФРН, у 2022 році Німеччина надала Україні озброєнь на суму приблизно €2 млрд, у 2023-му планує передати техніки й боєприпасів на €5,4 млрд. У 2024 році Німеччина планує збільшити військову допомогу Україні до €8 млрд, повідомляло агентство Bloomberg із посиланням на джерела.