США завдали удару по складах зброї хуситів у Ємені

По базах хуситів завдали удару
Фото: EPA

Американські бомбардувальники-невидимки B-2 завдали ударів по об'єктах зберігання зброї, пов'язаних із повстанцями-хуситами, у Ємені. Про це 17 жовтня заявив міністр оборони США Ллойд Остін, його цитує сайт Пентагону.

Ударів завдали по п'яти укріплених підземних об'єктах. Використання бомбардувальників B-2 було спрямоване на те, щоб "надіслати повідомлення", ідеться в заяві Остіна.

"Це була унікальна демонстрація здатності Сполучених Штатів завдавати ударів по об'єктах, які наші противники прагнуть тримати поза досяжністю, незалежно від того, наскільки глибоко їх закопано під землею, укріплено чи захищено", – зазначив міністр.

Центральне командування США повідомило, що в бункерах були ракети, компоненти зброї та інші боєприпаси, які використовують для ураження військових і цивільних суден, котрі курсують міжнародними водами Червоного моря та Аденської затоки.

В операції брали участь військовослужбовці ВПС і ВМС США, зазначено в повідомленні. Поки немає жодних даних про жертв серед цивільного населення.

США та Ізраїль неодноразово завдавали ударів по хуситах, які почали атакувати кораблі в Червоному морі та Аденській затоці після того, як Ізраїль розпочав кампанію проти бойовиків ХАМАС у секторі Гази після атаки 7 жовтня.

Контекст:

19 листопада 2023 року хусити, які підтримують бойовиків палестинського терористичного угруповання ХАМАС у його війні з Ізраїлем, погрожували атакувати ізраїльські судна в Червоному морі та Баб-ель-Мандебській протоці, котра з'єднує Червоне море з Аравійським, повідомляв канал Al Arabiya.

Після цього стало відомо про захоплення хуситами в Червоному морі судна Galaxy Leader, яке ходить під прапором Багамських Островів і прямувало з Єгипту до Індії. Зокрема, у полон потрапили українські моряки.

Повідомлення про атаки хуситів на цивільні й військові судна в Червоному морі з'являються регулярно і 2024 року. Зокрема, 6 березня хусити в Аденській затоці атакували ракетою цивільне судно під прапором Барбадосу, унаслідок чого загинуло троє моряків, ще чотирьох було поранено.

США й Великобританія завдавали ударів по базах хуситів, але ті й далі атакували судна.