Суд у Фінляндії постановив заарештувати російського неонациста Петровського у справі про воєнні злочини в Україні

Петровський перебуватиме у в'язниці у Вантаа
Фото: pixabay.com (архів)

Окружний суд у столиці Фінляндії Гельсінкі відправив під варту одного з лідерів російського неонацистського угруповання "ДШРГ Русич" Яна Петровського, який живе у Фінляндії під ім'ям Воїслав Торден. Про це 18 грудня повідомляє видання Helsingin Sanomat.

Петровського вирішили відправити у в'язницю до Вантаа, передмістя Гельсінкі. Він уже був там після затримання у Фінляндії.

Росіянина підозрюють у воєнних злочинах в Україні у період 2014–2015 років.

Обвинувачення Петровському мають висунути до 31 травня 2024 року.

Сам росіянин свою провину заперечує, наголошує видання.

8 грудня 2023 року суд у Фінляндії відмовив Україні в екстрадиції Петровського, аргументуючи це тим, що йому в Україні нібито  загрожуватиме поводження, що принижує гідність. Країна розпочала своє розслідування щодо Петровського.

Контекст:

Угруповання "Русич" стало відомим після того, як його учасники розстріляли із засідки колону "Айдара" біля українського селища Металіст 5 вересня 2014 року, а також катували і вбивали полонених українців, знімаючи фото й відео, зазначало LIGA.net. У липні 2015 року бойовики "Русича" стверджували, що вийшли з України. Навесні 2022 року, після початку повномасштабного вторгнення РФ, найманців "Русича" фіксували, зокрема, під Харковом і в районі Ізюма Харківської області, повідомляли The Time і The Insider.

Як писала "Медуза", Петровський воював проти ЗСУ на Донбасі як заступник командувача загону угрупування "Русич". Сам він уродженець Іркутська, але з 16 років жив у Норвегії. У 2016 році Петровського позбавили ПМП у Норвегії за його участь у війні в Україні. За даними мінфіну США, Петровський очолював "Русич" після того, як Олексія Мільчакова поранили в боях під Харковом  2022 року.

У листопаді 2016 року Головна військова прокуратура України оголосила підозру ватажкам збройного формування "Русич" Мільчакову і Петровському в участі в терористичній організації. У 2017 році військова прокуратура обвинуватила Мільчакова у причетності до вбивства 40 українських військових.

Угруповання "Русич" та його командирів Мільчакова і Петровського занесено до санкційних списків США, Євросоюзу й низки інших країн.

Про те, що поліція Фінляндії затримала одного з ватажків "Русича", 25 серпня повідомило видання Ilta-Sanomat. Того самого дня в Офісі генпрокурора заявили, що СБУ готує матеріали для його екстрадиції.

Як повідомляв портал Helsingin Sanomat з посиланням на адвоката бойовика, той отримав посвідку на проживання в Фінляндії на підставі навчання своєї дружини, яка дістала місце в одному з фінських вишів. За словами юриста, Петровський прагнув жити у Фінляндії, щоб "дати своїм дітям скандинавську освіту", але залишатися близько до Росії.