Тихановська оголосила про розроблення "паспорта нової Білорусі"

За словами Тихановської, новий паспорт уже на останній стадії розроблення
Фото: EPA

У білорусів може з'явитися "паспорт нової Білорусі". Про це лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська заявила в інтерв'ю "Bild на русском", фрагмент якого опублікували 17 жовтня.

"Ми пропонуємо "паспорт нової Білорусі", який зараз уже на останній стадії розроблення. Незабаром будуть екземпляри. Це дуже важкий шлях, ми першопрохідники в цьому випадку. І потім ми працюватимемо з визнанням цього паспорта", – сказала вона.

Опозиціонерка вважає, що такий документ можна зробити і для громадян країни-агресора Росії.

"Звісно, ситуація, контекст у нашому русі та в російської опозиції відрізняється. Але я думаю: якщо у нас вийде, це можна взяти за основу для реалізації схожого проєкту чи чогось такого й у російської опозиції, якщо це буде можливо", – наголосила Тихановська.

За її словами, росіяни за кордоном не стикаються з проблемами доти, "доки російські консульства й посольства працюють".

"Але ми маємо розуміти, що Білорусь – це лабораторія для всіх диктатур. І ці обмеження білорусів усередині країни та за кордоном можуть узяти як приклад й інші диктатори. Ця тенденція може розмножуватися", – заявила Тихановська.

Контекст:

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися чергові вибори президента. За офіційними даними, перемогу в них ушосте здобув Олександр Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце із 10,1% голосів посіла Тихановська. Водночас альтернативні екзитполи демонстрували протилежну картину – впевнену перемогу Тихановської.

Після виборів у Білорусі розпочалися масові акції протесту незгодних із їхніми результатами. Їх жорстко розганяли, зокрема, з використанням світлошумових гранат, гумових куль і водометів. Влада заявила про чотирьох загиблих учасників мітингів, опозиція – про вісьмох. На піку в мітингах брало участь кілька сотень тисяч людей, 2021 року протестна активність припинилася, але силовики продовжили затримання опозиціонерів.

Частина білоруських опозиціонерів, зокрема Тихановська, виїхали за кордон через переслідування білоруської влади.