Тихановська про свого чоловіка: Більш ніж півтора року про нього немає взагалі жодної інформації з в'язниці G

Тихановська каже, що не чула свого чоловіка з весни 2023 року
Фото: Sviatlana Tsikhanouskaya / Twitter

В інтерв'ю головній редакторці видання "ГОРДОН" Олесі Бацман лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська заявила, що півтора року нічого не чула про свого чоловіка Сергія Тихановського, який перебуває у в'язниці в Білорусі за свою політичну позицію.

"Режим зараз практикує з нашими політв'язнями таке звіряче ставлення, як тримання їх у режимі інкомунікадо. Нове слово для нас, [...] коли ув'язненого тримають у цілковитій ізоляції. Я востаннє чула про свого чоловіка 9 березня 2023 року. Тобто більше ніж півтора року взагалі немає жодної інформації", – сказала Тихановська.

За словами опозиціонерки, її сім'я, зокрема діти, листів від Сергія Тихановського не отримують.

"Не знаю, чи доходять наші? Найімовірніше, ні. Адвоката не пускають. Посилки не передають. Тобто все, цілковита ізоляція. Він не один такий, там зараз приблизно 10 осіб, яких утримують у такому режимі", – наголосила вона.

Тихановська згадала, зокрема, іще одну політув'язнену, Марію Колесникову, яка також була налаштована опозиційно до влади нелегітимного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

"Це дуже боляче, тому що ми знаємо, що там люди вмирають. До політичних ув'язнених особливо жорстоке ставлення. Людям не надають жодної медичної допомоги, і це важкий тягар, коли ти не знаєш, що з твоєю коханою людиною. Я думаю, що мета режиму – зламати людей, які у в'язниці. Зламати їхню віру, зламати їх морально, показати їм, що, "дивіться, вам ніхто не пише, до вас ніхто не приходить, усі ці ваші перевороти були марними", – вважає вона.

Лідерка білоруської опозиції наголосила, що пріоритетом є звільнення політв'язнів.

"Це дуже важко. Це щоденний біль, це запитання дітей", – наголосила Тихановська.

Контекст:

Тихановський – білоруський блогер, автор YouTube-каналу "Страна для жизни". У травні 2020 року Тихановський оголосив про намір брати участь у президентських виборах у Білорусі, того самого місяця його взяли під варту.

ЦВК відмовила Тихановському в реєстрації кандидатом у президенти, після чого про намір балотуватися в президенти заявила його дружина Світлана. Тихановську зареєстрували кандидаткою, довкола неї об'єдналися штаби інших опозиційних кандидатів, яких не допустили до виборів.

Президентські вибори в Білорусі відбулися 9 серпня. За офіційними даними, перемогу на них здобув Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце із 10,1% голосів посіла Тихановська. Водночас альтернативні екзитполи засвідчували впевнену перемогу Тихановської.

Після виборів у Білорусі розпочалися масові акції протесту незгодних із їхніми результатами (на піку в мітингах брало участь по кілька сотень тисяч осіб, пізніше протести припинилися).

За даними правозахисного центру "Весна", на акціях затримали понад 25 тис. осіб, сумарно вони дістали 83 тис. діб арешту. Влада заявила про чотирьох загиблих учасників мітингів, опозиція – про вісьмох.

Тихановська після виборів була змушена покинути Білорусь.

14 грудня 2021 року в Гомельському СІЗО на виїзному засіданні суд ухвалив вирок Сергію Тихановському й іще кільком опозиціонерам. Тихановський дістав 18 років колонії посиленого режиму.

У липні 2023 року Тихановська повідомила, що отримала анонімне повідомлення, що її чоловік нібито помер у в'язниці.