Третина танкерів, які потрапили під санкції, повернулася до перевезення російської нафти – Bloomberg

Підсанкційні російські танкери поступово повертаються до перевезень
Фото: EPA

Приблизно третина танкерів, які брали участь у торгівлі російською нафтою й торік потрапили під санкції США, Великобританії чи ЄС у відповідь на вторгнення Москви в Україну, знову повернулися до роботи. Про це пише Bloomberg 10 жовтня.

Щонайменше 21 із 72 танкерів, щодо яких торік США, Великобританія та Європейський союз ввели санкції, завантажив й перевіз загалом 24 партії російської нафти.

Швидкість, з якою танкери повертаються в експлуатацію, зростає, ідеться в публікації. Принаймні сім із них узяли вантажі протягом перших 10 днів жовтня, згідно з даними відстеження суден, зібраних Bloomberg. У серпні й вересні їх було шість, а загалом до цього – п'ять.

Спочатку танкери, які потрапили до чорного списку, простоювали. Жодне із санкціонованих суден не перевозило жодного вантажу російської чи будь-якої іншої нафти до квітня, тобто впродовж шести місяців після того, як ввели перші санкції. Однак з моменту перших успішних доправлень вантажів використання санкціонованих танкерів різко зросло.

Контекст:

Перші санкції на танкери наклали США 12 жовтня 2023 року, зазначає Bloomberg. Тоді вони вжили заходів проти двох суден, SCF Primorye і Yasa Golden Bosphorus, за транспортування російської нафти, проданої вище за цінову межу $60 за барель, яку ввели для обмеження доходів Москви від нафти. Уряд Великобританії почав заносити окремі судна до чорного списку в червні, слідом за ним того самого місяця долучився ЄС. Усього назвали 73 судна. Один танкер, Yasa Golden Bosphorus, прибрали із санкційного списку США у квітні.

У російських нафтовиків виникли труднощі з пошуком танкерів під перевезення після того, як США почали вводити санкції проти "тіньового флоту" Кремля й запустили розслідування, яке охопило три десятки суднових перевізників по всьому світу, повідомило агентство Reuters 26 листопада.

Міністерство фінансів США 23 лютого 2024 року ввело санкції проти російської танкерної групи "Совкомфлот".