ЦАХАЛ заявив, що взяв під контроль буферну зону на кордоні сектору Гази і Єгипту

Ізраїльські військові виявили нові тунелі ХАМАС, які ведуть до Єгипту
Фото: EPA

Сили оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) оголосили 29 травня, що встановили оперативний контроль над усім так званим Філадельфійським маршрутом уздовж кордону сектору Гази і Єгипту. Про це повідомляє Times of Israel.

Військові виявили там десятки ракетних установок і щонайменше 20 транскордонних тунелів для контрабанди.

Офіційний представник ЦАХАЛ контрадмірал Даніель Хагарі заявив на пресконференції, що захоплена смуга землі, яка простяглася загалом на 14 км уздовж кордону Гази і Єгипту, слугувала "кисневим трубопроводом ХАМАС" для контрабанди зброї.

За даними ізраїльської армії, уздовж коридору, який прилягає до південного міста Рафах, виявлено приблизно 20 тунелів, котрі ведуть до Єгипту. Відомо, що ХАМАС використовує такі тунелі для контрабанди зброї в Газу. Деякі тунелі вже були відомі, інші виявили вперше. Частину з них уже ліквідували, Ізраїль інформує Єгипет про розвиток подій. За даними військових, у районі Філадельфійського коридору розташовано ще 82 шахти, які ведуть у тунелі.

Війська Ізраїлю тепер фізично розташовані на більшій частині коридору. Поруч з узбережжям є невелика ділянка, де немає сухопутних військ, але ЦАХАЛ заявив, що контролює цей район за допомогою спостереження й вогневої могутності.

Уздовж коридору також виявили десятки ракетних установок, деякі лише за десяток метрів від кордону з Єгиптом. У ЦАХАЛ заявили, що, на їхню думку, ХАМАС розмістив ракетні установки вздовж коридору, намагаючись перешкодити Ізраїлю завдати по них удару, вважаючи, що Ізраїль побоюватиметься промахнутися в бік Єгипту.

Контекст:

7 жовтня 2023 року бойовики ХАМАС здійснили масований ракетний обстріл південних і центральних районів Ізраїлю, вторглися на територію країни, убили сотні мирних жителів і захопили заручників. Ізраїль у відповідь почав контртерористичну операцію, а потім – наземну операцію в секторі Гази.

8 січня 2024 року в міноборони Ізраїлю повідомили про перехід до менш інтенсивної війни в секторі Гази. Станом на 7 квітня, за даними The Times of Israel, Армія оборони Ізраїлю вивела всі свої маневрові сухопутні сили із сектору Гази, залишивши одну бригаду для гарантування безпеки коридору, який розділяє палестинський анклав.

Ізраїльський прем'єр Біньямін Нетаньяху 5 травня заявив, що, попри всі спроби Ізраїлю дійти згоди про звільнення заручників, ХАМАС висуває неприйнятні умови, на які Ізраїль не може погодитися.