У КНДР повторили тези роспропаганди про розширення НАТО і пригрозили посилити "стратегічну протидію" США

Пхеньян заявив про "безрозсудну політику НАТО"
Фото: ЕРА

Північна Корея заявила, що на саміті НАТО у Вашингтоні Сполучені Штати продемонстрували "зловісний намір" і далі співпрацювати із країнами Азійсько-Тихоокеанського регіону й "загрожують", зокрема, КНДР. Таку заяву офіційного представника МЗС Північної Кореї опублікувало 13 липня держагентство КНДР ЦТАК.

У Пхеньяні, зокрема, вважають, що декларація саміту НАТО нібито доводить, що США й НАТО "становлять найсерйознішу загрозу глобальному миру та безпеці", а також "провокують нову холодну війну і воєнну конфронтацію у глобальному масштабі".

У заяві північнокорейські дипломати повторюють типові для пропаганди країни-агресора Росії тези про "безрозсудну політику НАТО щодо просування й розширення на схід". У відомстві "урочисто попередили", що стратегія НАТО може спричинити небезпеку світової війни.

У релізі МЗС КНДР заявляє про "відповідальність за серйозне зазіхання на суверенітет та інтереси безпеки інших країн і постійне руйнування стратегічної стабільності у світі", "безглузде порушення принципів міжнародного права, включно з повагою до суверенітету". Ці звинувачення Північна Корея адресує не Росії, яка повномасштабно вторглася в незалежну Україну, а США.

У відомстві вважають, що потрібні "нові сили і способи протидії, щоб зірвати спробу США розширити військовий блок".

"КНДР ніколи не буде ігнорувати або уникати серйозну загрозу, яка насувається, а повністю стримуватиме агресію і загрозу війни за допомогою сильнішого рівня стратегічної протидії й захищатиме мир і безпеку в регіоні й у решті світу", – анонсували в МЗС Північної Кореї.

Контекст:

У підсумковій декларації саміту НАТО, опублікованій 10 липня, зазначили, що Україна стане членом Альянсу, а також закликали всі країни не надавати жодної допомоги російській агресії й виступили із засудженням усіх, хто їй сприяє.

У декларації згадують також Білорусь ("і далі сприяє цій війні, надаючи свою територію й інфраструктуру" Росії), КНДР та Іран ("підживлюють агресивну війну Росії проти України, надаючи пряму військову підтримку Росії"), Китайську народну республіку ("стала вирішальним чинником війни Росії проти України через своє так зване партнерство "без обмежень" і свою широкомасштабну підтримку російської оборонно-промислової бази").

У січні 2023 року США оприлюднили докази того, що Північна Корея забезпечує зброєю країну-агресор РФ. КНДР це заперечує і звинувачує США в "поширенні чуток".

ЗМІ писали, що Північна Корея передає РФ артилерійські боєприпаси, балістичні ракети малої дальності, протитанкові ракети, переносні зенітні ракетні комплекси, гвинтівки, міномети тощо.

У січні 2024 року начальник української військової розвідки Кирило Буданов заявляв, що Північна Корея є найбільшим постачальником зброї в Росію.

За даними української прокуратури, Росія десятки разів використовувала ракети виробництва Північної Кореї для обстрілів України.