На засіданні у Брюсселі Сійярто посварився із главами МЗС чотирьох країн через Україну

Сійярто заявив, що не змінить позиції щодо України
Фото: EPA

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто розповів, що під час засідання Ради ЄС із закордонних справ у Брюсселі 27 травня в нього стався "величезний скандал" із німецькими, литовськими, ірландськими й польськими колегами, повідомив Euronews.

Міністри закордонних справ ЄС висловили своє роздратування щодо вето Угорщини на військову допомогу Україні в розмірі €6,5 млрд. За словами глави МЗС Литви Габріелюса Ландсбергіса, "це зайшло дуже, дуже далеко".

Сійярто визнав у розмові із журналістами, що був конфлікт під час зустрічі, але пообіцяв стояти на своєму в питанні України.

"Ми й далі наполягаємо на потребі укласти мир, зупинити безглузді вбивства і запобігти ескалації цієї війни, тому ми не сприяли й не будемо сприяти виділенню ще €6,5 млрд на фінансування постачання зброї в Україну", – заявив він.

Дипломати вважають аргументи Угорщини необґрунтованими, зазначив канал. Тепер вони побоюються, що Угорщина може зірвати нову угоду про використання надзвичайних прибутків, отриманих від заморожених активів Росії. Цей прибуток потенційно оцінюють у €2,5–3 млрд на рік, 90% із яких спрямують на постачання зброї та боєприпасів для України.

Верховний представник ЄС із питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель сказав на підсумковій пресконференції, що на засіданні Ради ЄС була "інтенсивна, навіть гаряча дискусія" щодо військової підтримки України, повідомила "Немецкая волна". Він визнав, що станом на зараз є "деякі перешкоди на шляху до консенсусу".

"Наші лідери дали політичну згоду на створення фонду військової допомоги Україні ще в березні, а він досі не працює. Ми не можемо допустити, щоб військова підтримка України Євросоюзом стала заручницею інших рішень", – сказав дипломат.

Він висловив сподівання, що на найближчій зустрічі послів країн ЄС ці питання вдасться вирішити, і повідомив, що наполегливо попросив про це міністрів.

Контекст:

Угорщина проти військової допомоги Україні, вона підтримує тісні економічні зв'язки з Росією навіть після її повномасштабного вторгнення в Україну 2022 року й часто блокує рішення ЄС, які пов'язані з Україною, наприклад, щодо санкцій проти РФ або виділення Україні нових траншів допомоги. Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив 27 травня 2024 року, що понад 40% рішень Європейського союзу стосовно України блокувала або й далі блокує Угорщина.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан неодноразово робив заяви, які відповідали російській пропаганді. Він говорив, що Україна "ніколи не виграє війни", що Росію як ядерну країну "не можна заганяти в кут", що "війну можна закінчити лише мирними переговорами між Росією й Америкою" тощо. Водночас Сійярто стверджував, що Угорщина не підтримує територіальних претензій РФ в Україні, але виступає за мирні переговори.