"У такій складній ситуації ми ще ніколи не були". Орбан у Пекіні зустрівся з Путіним

Путін та Орбан провели переговори в Пекіні
Фото: EPA

Президент країни-окупанта РФ Володимир Путін прибув до Пекіна, де візьме участь у міжнародному форумі "Один пояс, один шлях" і зустрінеться з главою КНР Сі Цзіньпіном. Глава Кремля вже провів зустріч із прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, повідомляє 17 жовтня пресслужба Путіна.

Фрагмент відео із зустрічі Путіна та Орбана опублікував Telegram-канал "Вы слушали Маяк".

"Починаючи з 2009 року ми з вами зустрічаємося 13-й раз, були складні зустрічі, але такої важкої, як ця, ще не було. У такій складній ситуації ми ще ніколи не були", – заявив угорський прем'єр перед переговорами з Путіним.

Він додав, що "Угорщина ніколи не хотіла протистояти Росії".

"Якраз навпаки, метою Угорщини завжди було налагодження й розширення взаємно найкращих контактів, і нам це вдалося", – сказав Орбан.

Угорський прем'єр заявив, що намагається в умовах війни, яку РФ розв'язала в Україні, "врятувати все що можна" з двосторонніх контактів і зацікавлений у продовженні економічної співпраці, "доки це можливо".

Як повідомляє пресслужба Кремля, 17 жовтня Путін узяв участь у церемонії офіційної зустрічі Сі Цзіньпіном учасників форуму "Один пояс, один шлях", під час якої потис руку китайському лідеру й позував разом з іншими учасниками форуму для спільної фотографії.

18 жовтня відбудеться офіційна церемонія відкриття форуму, на якій з промовою виступить Сі Цзіньпін. Також проведуть цілу низку тематичних форумів.

Поїздка до Китаю – перший візит російського президента за межі країн колишнього СРСР, відколи 17 березня Міжнародний кримінальний суд видав ордер на його арешт за воєнні злочини в Україні. 12 жовтня Путін відвідував Киргизстан, той візит став першим його виїздом за кордон Росії від моменту видання ордера Гаагою.

Контекст:

Угорські посадовці неодноразово робили заяви, що відповідали російській пропаганді. Зокрема, Орбан говорив, що Україна "ніколи не виграє війни", що Росію як ядерну країну "не можна заганяти в кут", що "війну можна закінчити лише мирними переговорами між Росією й Америкою" тощо.

У квітні 2023 року Орбан обурився заявою генсека НАТО Єнса Столтенберга про те, що Україна стане членом Альянсу.

Будапешт не підтримує санкцій ЄС проти РФ і неодноразово закликав переглянути їх.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав "безглуздими аргументами" заяву Орбана про те, що Україна нібито не зможе виграти війни з Росією, оскільки у країни-агресора більше солдатів. МЗС України закликало Угорщину "перейти на правильну сторону історії" й допомагати Україні.