Україна вступить у НАТО, коли закінчить бойові дії й зможе сприяти безпеці Альянсу – посол Чехії в НАТО

Ландовський назвав умови прийняття України в оборонний блок
Фото: Jakub Landovský / Twitter

Україна не зможе стати членом НАТО до кінця бойових дій із Росією й стабілізації кордонів. Про це заявив посол Чехії в НАТО Якуб Ландовський, 31 серпня повідомляє Bloomberg.

За його словами, для приєднання Києва до блоку не обов'язково потрібна мирна угода з Москвою, але "прямі бої й ворожість мають бути припинені".

В інтерв'ю агентству Ландовський наголосив, що єдиною стороною, яка може дати відповідь на питання про те, де має проходити кордон, є Україна, і "ніхто ззовні не може навіть коментувати це".

Говорячи про інші критерії, за якими НАТО оцінює Україну як потенційного учасника, він назвав виконання стандартів НАТО в армії. Україна буде повноправним членом Альянсу, коли "зможе зробити свій внесок у гарантування його безпеки", сказав чеський посол.

29 серпня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в телефонній розмові з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом обговорювали наступні кроки України на шляху до НАТО, повідомило МЗС.

"Ми обговорили адаптовану річну національну програму та повноцінне розгортання ради Україна – НАТО. Я також поінформував генерального секретаря про підготовку України до першого Форуму оборонних індустрій", – зазначив він.

Контекст:

На тлі окупації Криму Росією та збройного конфлікту на Донбасі 2014 року Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає відмову України від позаблоковості. Протягом останніх років Україна прагнула членства в НАТО, курс на вступ до Альянсу зафіксовано в її Конституції. 2018 року НАТО визнав за Україною статус країни-аспіранта – кандидата на членство в Альянсі, 2020-го Україна здобула статус партнера розширених можливостей.

У підсумковому документі саміту НАТО, який відбувся у Вільнюсі 11–12 липня 2023 року, зазначено, що Україні для вступу до блоку вже не потрібен план дій щодо членства, але прогрес країни оцінюватимуть у межах адаптованої річної національної програми. У комюніке немає запрошення в Альянс. "Ми будемо готові надіслати Україні запрошення на вступ в Альянс, коли союзники погодяться із цим і буде виконано відповідні умови", – ідеться в документі.

"Європейська правда" писала, що РНП – це "величезний перелік завдань на десятки сторінок, що копіює структуру ПДЧ". Проте міністр оборони України Олексій Резніков висловив думку, що її зміст буде трансформовано. "Адаптована річна програма, власне, і повинна дати розуміння умов, після яких може бути ухвалене рішення про вступ. Цих умов може бути 20, а може бути три", – зазначив він. Перші консультації щодо формування цієї програми Україна вже провела, повідомила віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина 13 липня.

25 липня президент України Володимир Зеленський оголосив, що Україна починає підготовку плану взаємосумісності з НАТО.