"Одна з найсмертоносніших атак". За даними ЗМІ, унаслідок удару Ізраїлю по ватажках ХАМАС загинули десятки людей у секторі Гази

Ізраїль завдав удару по сектору Гази під час спроби вбити командирів ХАМАС
Фото: EPA (архів)

Унаслідок масованого удару Ізраїлю по багатолюдному південному сектору Гази 13 липня загинуло щонайменше 90 осіб, включно з дітьми, пише Associated Press із посиланням на місцевих чиновників сектору, яким керує ХАМАС.

Ціллю удару, за даними AP, був командир військового крила ХАМАС Мохаммед Дейф. Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху сказав, що "поки немає абсолютної впевненості" в тому, що Дейфа і командира однієї з бригад ХАМАС Рафа Саламе вбито. ХАМАС заперечує, що Дейф був у цьому районі.

Удару було завдано між районами Хан-Юніс та Аль-Мавасі, останній ізраїльські військові позначили як гуманітарну зону, пише The Times of Israel. Видання зазначає, що на фотографіях, імовірно, із місця подій видно тіла дітей і людей похилого віку.

Армія оборони Ізраїлю заявила, що удар був точним і його завдали лише по обгородженому комплексу ХАМАС.

Associated Press оцінює атаку 13 липня як "одну з найсмертоносніших" за всю війну в секторі Гази. Міністерство охорони здоров'я Гази заявило про 90 загиблих і щонайменше 300 поранених, проте, як зазначає Associated Press, це відомство "не робить відмінностей між комбатантами й цивільними особами у своїх підрахунках". Водночас журналісти агентства нарахували більше ніж 40 тіл у лікарні поблизу, вони описують зокрема загиблих і поранених дітей.

Ізраїль вважає, що Дейф і головний чиновник ХАМАС у Газі Яхья Синвар спланували напад на Ізраїль 7 жовтня 2023 року, унаслідок якого загинуло приблизно 1200 людей. Дейф, який не з'являвся на публіці кілька років, тривалий час очолював список найбільш розшукуваних Ізраїлем людей і, як вважають, уникнув численних замахів із боку Ізраїлю. Зокрема, його розшукують за організацію безлічі терактів, включно з підривом автобусів у 1990-х та на початку 2000-х років, зазначає The Times of Israel.

Смерть Дейфа здобуде Ізраїлю велику перемогу і завдасть ХАМАС "болючого психологічного удару", пише Associated Press.

Контекст:

7 жовтня 2023 року бойовики ХАМАС здійснили масований ракетний обстріл південних і центральних районів Ізраїлю, вторглися на територію країни, убили сотні мирних жителів і захопили заручників. Ізраїль у відповідь почав контртерористичну операцію, а потім наземну операцію в секторі Гази.

Ізраїльський прем'єр Біньямін Нетаньяху 5 травня заявив, що, попри всі спроби Ізраїлю дійти згоди про звільнення заручників, ХАМАС висуває неприйнятні умови, на які Ізраїль не може погодитися.

31 травня президент США Джо Байден оприлюднив план припинення вогню в Газі, який передбачає виведення всіх військ із палестинського ексклаву, поетапне звільнення всіх заручників, масове постачання гуманітарної допомоги, а після досягнення стійкого перемир'я – повоєнне відновлення сектору. Згодом цей план підтримали країни G7, а 10 червня – і Радбез ООН.

11 червня Reuters із посиланням на представника угруповання Самі Абу Зухрі повідомило, що ХАМАС також погодився на план перемир'я.

13 червня держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що бойовики ХАМАС запропонували численні зміни до плану про припинення вогню в секторі Гази, водночас деякі з пропозицій нездійсненні. Представник ХАМАС Усама Хамдан спростував інформацію Блінкена: Ізраїль зі схвалення США відкинув попередні пропозиції ісламістів, стверджував він.

6 липня ХАМАС погодився на пропозицію США про переговори щодо звільнення ізраїльських заручників.