Затримок постачання озброєнь зі США не буде ні до кінця року, ні після – Умєров

США готові допомагати Україні стільки, скільки буде необхідно, наголосив Умєров
Фото: EPA

Міністр оборони США Ллойд Остін запевнив, що підтримка України з боку Сполучених Штатів триватиме як цього, так і наступного року. Про це 11 жовтня у Брюсселі за підсумками переговорів із главою Пентагону повідомив журналістам глава Міноборони України Рустем Умєров, його цитує "Радіо Свобода".

За словами Умєрова, США сьогодні "грають лідируючу експертну роль у підготовці концепції українських сил оборони майбутнього".

"Жодних затримок постачання не буде ні до кінця року, ні після. США готові допомагати Україні стільки, скільки буде необхідно", – підкреслив Умєров.

На питання, чи є в України план Б на випадок, якщо політична турбулентність у Конгресі США і схвалення додаткової допомоги для Києва затягнуться, він відповів: "Завжди є план А, а Б ми відпрацьовуємо. Я разом із президентом [України Володимиром Зеленським] зустрічався із Ллойдом Остіном, – він запевнив, що обидві палати [Конгресу США] підтримують Україну. Декілька тижнів тому президент був у США. Він спілкувався із представниками Конгресу, Сенату, теж отримували тільки позитивний відгук від того, що нас підтримують".

Контекст:

США надають допомогу Україні переважно за системою "президентського скорочення" запасів Пентагону. Окрім того, США допомагають Україні в межах USAI у тривалішій перспективі – укладаючи контракти із промисловістю на виробництво зброї.

Окремо у Сполучених Штатах ухвалили закон про лендліз для України, згідно з яким США зможуть позичати або здавати в оренду засоби захисту Україні й іншим країнам Східної Європи. Амбасадорка України у США Оксана Маркарова пояснила, що для оборонної допомоги Україні міноборони США поки що використовує програми безоплатного передавання зброї, а лендліз – це додатковий інструмент, який будуть застосовувати у разі потреби.

11 жовтня Остін оголосив про новий пакет військової допомоги Києву на $200 млн на зустрічі контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" у Брюсселі. У Пентагоні зазначили, що США виділили Україні понад $44,5 млрд на допомогу у сфері безпеки від початку правління адміністрації президента США Джо Байдена, включно із $43,9 млрд із початку повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року.

Байден на тлі відставки спікера Палати представників Кевіна Маккарті зазначив 4 жовтня, що його непокоїть питання підтримки Конгресом США додаткового фінансування України. Він анонсував, що виступить із "великою промовою" щодо питання України – чому США та союзникам критично важливо виконати свої зобов'язання. Відповідаючи на запитання, як довго його адміністрація зможе підтримувати Україну, якщо Конгрес США не підтримає додаткового фінансування Києва, Байден відповів, що є інший спосіб, за допомогою якого це можна буде забезпечити. Водночас президент США не став вдаватися в деталі.

ЗМІ повідомляли, що США можуть виділити кошти для додаткової допомоги Україні за програмою грантів Держдепу.