ДПСУ показала відео зі Зміїного. Спецпризначенці не підпускають до українського узбережжя авіацію й військові судна РФ

Острів Зміїний – справжній форпост у Чорному морі, зазначили в ДПСУ
Фото: dpsu.gov.ua

Держприкордонслужба України 20 вересня опублікувала у Facebook відео, де видно, який вигляд зараз має український острів Зміїний у Чорному морі.

"Наш Зміїний: як виглядає легендарний острів зараз, – ідеться в повідомленні до відео. – Спецпризначенці Держприкордонслужби спільно з підрозділами Головного управління розвідки убезпечують цивільне судноплавство в акваторії Чорного моря. Зокрема, не дають наблизитися до українського узбережжя авіації та військовим суднам ворога".

Як вказали в ДПСУ, сьогодні острів Зміїний – "справжній форпост у Чорному морі".

На оприлюднених кадрах видно розбиту військову техніку окупантів на острові.

"Із цього місця у 2022 році був посланий флагман Чорноморського флоту РФ "Москва", – наголосив на відео український військовий.

Контекст:

Російські війська захопили острів Зміїний у перший день повномасштабного вторгнення, 24 лютого 2022 року. Кілька місяців за нього точилися бої. ЗСУ знищували то техніку, то особовий склад окупаційних військ.

Російські військові покинули острів улітку 2022 року. 30 червня оперативне командування "Південь" ЗСУ повідомило, що після чергового удару по острову окупанти поспіхом евакуювали залишки гарнізону двома швидкісними катерами й покинули Зміїний. У Генштабі зазначили, що ЗСУ повністю звільнили від окупантів Одеську область.

У міноборони країни-агресора РФ заявили, що російська армія виконала всі військові завдання на острові, і назвали те, що окупанти пішли зі Зміїного, "кроком доброї волі", а потім (1 липня) окупанти скинули на острів фосфорні бомби. Згодом Росія неодноразово намагалася атакувати Зміїний.

7 липня українські військові повідомили, що прапор України піднято над островом.

Росіяни й зараз не полишають спроб захопити острів Зміїний, заявили в українській військовій розвідці в березні 2024 року.