Експерти Ради економічної безпеки вивчили, як зробити санкції проти Ірану ефективнішими

Захід має синхронізувати санкційну політику проти Ірану, вважають у РЕБ
Фото: depositphotos.com

Санкції проти Ірану, які Україна 19 вересня ввела за постачання країні-агресору ракет, можна зробити ефективнішими за умови синхронізації між членами санкційної коаліції. Про це йдеться у пресрелізі Ради економічної безпеки (РЕБ), який є в розпорядженні видання "ГОРДОН"

Головним елементом санкційного пакету стало обмеження щодо компанії Iran Air – найбільшої авіакомпанії Ірану, яка базується в Тегерані та здійснює як пасажирські, так і вантажні перевезення. Але, на думку експертів, попри швидку реакцію міжнародної спільноти на постачання ракет Fateh-360 до Росії, діям санкційної коаліції досі бракує масштабності й ефективності.

"Заборона на польоти може існувати на папері, однак не виконуватися на практиці. Навіть після запроваджених у 2018 році американських санкцій і часткових обмежень Європейського союзу Iran Air роками продовжувала здійснювати регулярні польоти до Європи. На своєму сайті компанія відкрито заявляє, що літає в Кельн, Франкфурт, Гамбург, Лондон, Мілан, Париж, Рим, Мюнхен і Відень. Подібна ситуація і з другою за величиною іранською авіакомпанією Mahan Air, яка з моменту запровадження міжнародних санкцій встигла обрости десятками підставних компаній і підрядників на території ЄС", – заявив старший радник РЕБ Денис Гутик. 

За його словами, санкції проти ірансько-російської військової співпраці повинні мати більш стратегічний і комплексний характер. Недостатньо санкціонувати найбільшу авіакомпанію – потрібно ретельно відслідковувати її схеми обходу, слідкувати за іншими гравцями на ринку, блокувати підставні компанії, контролювати європейських авіаперевізників та аеропорти, які співпрацюють із підсанкційними й фіктивними підприємствами, зазначив він.

Важливою є координація між західними партнерами та синхронізація санкційних режимів, підкреслили в РЕБ. Експерти ради проаналізували обмеження, запроваджені головними членами санкційної коаліції, на основі вибірки із дев'яти іранських і російських підприємств, безпосередньо залучених до військового співробітництва між Москвою і Тегераном. Результати дослідження демонструють значні розбіжності між західними партнерами, ідеться у пресрелізі. Наприклад, обмеження щодо іранської компанії Sahara Thunder, яку контролює міноборони Ірану і яка брала участь в угоді з виробництва безпілотників Shahed на території Росії, запровадили лише США.

За словами Гутика, дефіцит синхронізації між членами санкційної коаліції має кілька ризиків. По-перше, це створює враження, що координація між партнерами порушена і слабка. По-друге, кожна прогалина – це додаткова можливість для обходу санкцій, зазначив він. Щоб подолати ці виклики, потрібен лише ефективний обмін інформацією та політична воля, сказав Гутик.

Контекст:

У жовтні 2022 року МЗС України звинуватило Іран у тому, що він допомагає країні-агресору Росії зброєю у війні проти України. Зокрема, РФ з осені 2022 року застосовує у війні проти України щонайменше два види іранських безпілотних літальних апаратів – дрони-камікадзе Shahed-136/131 і багатоцільові БПЛА Mohajer-6.

Іран спочатку заперечував передання своїх дронів російській армії. Пізніше Тегеран визнав це, але заявив, що постачання були нібито до повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Після інавгурації новообраний президент Ірану Масуд Пезешкіан назвав РФ "цінним стратегічним союзником і сусідом Ірану", заявивши, що віддаватиме пріоритет двосторонній і багатосторонній співпраці з нею.

Україна 19 вересня запровадила санкції проти 40 юридичних і шістьох фізичних осіб у відповідь на передання Тегераном Москві понад 200 балістичних ракет Fath-360. Відповідний указ опублікували на сайті президента України. 

Ще до повномасштабного вторгнення Росії в Україну проти Iran Air і її дочірніх компаній США двічі запроваджували санкції: 2011 року (з подальшим скасуванням у межах Іранської ядерної угоди) та 2018 року через транспортування вантажів для Корпусу вартових ісламської революції та міноборони Ірану, нагадали в РЕБ. Компанія використовувала комерційні рейси для перевезення військового обладнання, зокрема ракетних компонентів, до "Хезболли" в Лівані та Сирії.