Президент Ірану заявив про готовність до переговорів із Заходом про війну РФ проти України

Пезешкіан назвав РФ "цінним стратегічним союзником і сусідом Ірану"
Фото: EPA

Нещодавно обраний президент Ірану Масуд Пезешкіан заявив 23 вересня під час візиту у Сполучені Штати, що Іран "готовий сісти за стіл переговорів" із представниками Заходу для завершення війни країни-агресора Росії проти України. Про це повідомляє The Guardian.

Журналістам Пезешкіан сказав на засіданні Генеральної Асамблеї ООН, що влада Ірану "ніколи не схвалювала російської агресії проти української території".

За словами іранського президента, Тегеран готовий до діалогу щодо війни в Україні "з європейцями й американцями".

Про свою розмову з Пезешкіаном у Нью-Йорку повідомив 23 вересня в соцмережі Х президент Євроради Шарль Мішель.

"Я зустрівся з Пезешкіаном у кулуарах Генасамблеї ООН. Підтвердив занепокоєння ЄС: постачання зброї в Росію, дестабілізація регіону через проксі, затримані громадяни ЄС, ядерна програма й ситуація з правами людини. Також наголосив на важливості взаємодії та діалогу для запобігання ескалації", – написав він.

Контекст:

Пезешкіан, який обійняв посаду президента Ірану 30 липня, на своїй першій пресконференції 16 вересня заявив, що за його каденції Іран не передавав балістичних ракет Росії, як про це писали ЗМІ, але не відкинув, що такі постачання могли відбутися в минулому, "оскільки заборони не було".

У жовтні 2022 року МЗС України звинуватило Іран у тому, що він допомагає країні-агресору Росії зброєю у війні проти України. Зокрема, РФ з осені 2022 року застосовує у війні проти України щонайменше два види іранських безпілотних літальних апаратів – дрони-камікадзе Shahed-136/131 і багатоцільові БПЛА Mohajer-6.

Іран спочатку заперечував передання своїх дронів російській армії. Пізніше Тегеран визнав це, але заявив, що постачання були нібито до повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Після інавгурації Пезешкіан назвав РФ "цінним стратегічним союзником і сусідом Ірану", заявивши, що віддаватиме пріоритет двосторонній і багатосторонній співпраці з нею.