Голова Херсонської ОВА про підрив Каховської ГЕС: Наслідки ми ще довго будемо відчувати

Херсонська область страждає через брак зрошення, розповіли в ОВА
Фото: EPA

Херсонська область і далі страждає від наслідків підриву Каховської ГЕС окупантами в червні 2023 року. Про це розповів голова обласної військової адміністрації Олександр Прокудін в інтерв'ю "РБК-Україна", опублікованому 19 серпня.

"Наслідки ми ще довго будемо відчувати. Зрошення немає, сохне область там, куди вода не попадає від водосховища. Щодо нижньої частини Дніпра, яка йде після Каховської ГЕС, майже все стало на той рівень, як було, і по якості води, і по всіх інших показниках. У той же час зверху Каховської ГЕС верба виросла на більше ніж чотири метри. Там дійсно ліс величезний, усе росте, екологи дуже тішаться. Але для економіки області це не дуже класно, що та кількість зрошення, яка була, упала до нуля", – сказав він.

За словами Прокудіна, особливо від наслідків катастрофи страждає лівобережжя.

"Заповідники були затоплені, ми втратили купу всього, це ми будемо відчувати ще довгий час. Але життя і природа продовжують розвиватися, як далі буде, будемо дивитися. Думки науковців і природозахисників розділилися. Одні кажуть, що не треба відбудовувати Каховську ГЕС, а всі економічно підковані люди кажуть – потрібно, бо область не виживе", – сказав голова ОВА.

Контекст:

У ніч на 6 червня 2023 року війська країни-агресора РФ підірвали Каховську ГЕС. В "Укргідроенерго" заявили, що станцію неможливо відновити. Зруйновано дамбу Каховського водосховища, стався неконтрольований паводок, затопило тисячі будинків – переважно в Херсонській області й частково – у Миколаївській. Підрив дамби призвів до екологічної катастрофи. Зокрема, у Каховському водосховищі загинула практично вся риба.

The New York Times писала, що її руйнування, найімовірніше, міг спричинити підрив підводного проходу в машинний зал. Це міг зробити лише той, під чиїм контролем була станція, а це росіяни, наголосило видання.

У день руйнування станції гендиректор "Укргідроенерго" Ігор Сирота заявляв, що на будівництво нової станції потрібно від $800 млн до $1 млрд. Крім ГЕС, також потрібно буде будувати мостові й залізничні переходи, які також зруйновані, додав Сирота. "Якщо працювати 24/7, на це піде п'ять років. І ми будемо це робити", – наголошував він. 18 липня 2023 року Кабмін підтримав проєкт відновлення Каховської ГЕС.

У жовтні Кабмін і ООН вирішили, що руйнування дамби Каховської ГЕС завдало Україні збитків майже на $14 млрд.

6 червня 2024 року "Укргідроенерго" повідомила, що розпочала процедуру інвестиційного арбітражу з країною-агресором Росією для відшкодування окупантами збитків за знищення Каховської гідроелектростанції. Сирота зазначив, що в позові йдеться про $2,5 млрд, у цю суму входить компенсація втраченої вигоди й вартість відновлення ГЕС.

Слідчі Служби безпеки та співробітники Офісу генпрокурора 6 червня 2024 року оголосили про підозру в підриві Каховської ГЕС генерал-полковнику, командувачу угруповання військ "Днепр" збройних сил РФ Олегові Макаревичу.