Половину снарядів, якими Росія атакує Україну, зроблено у КНДР – The Times

"Багато снарядів" із КНДР виявилися несправними, пише видання
Фото: defence-ua.com (архів)

Країна-агресор Росія використовує для війни проти України приблизно 3 млн снарядів, які вироблено в Північній Кореї. Про це з посиланням на дані розвідок на Заході повідомило 4 жовтня The Times.

У матеріалі наголошено на залежності РФ від боєприпасів із КНДР, а також зазначено, що північнокорейські снаряди, які постачають, становлять приблизно половину всіх таких боєприпасів, якими Росія обстрілює Україну.

Видання пише, що військова підтримка з боку Пхеньяна й особисто глави КНДР Кім Чен Ина дала змогу російським окупантам підтримувати наступ на сході України.

За даними західної розвідки, "багато снарядів" із КНДР виявилися несправними, але їхня "величезна кількість" дала змогу Москві добитися "стійких успіхів" на фронті, зокрема захопити місто Вугледар у Донецькій області.

Контекст:

У січні 2023 року США оприлюднили докази того, що Північна Корея забезпечує зброєю країну-агресор РФ. КНДР це заперечує і звинувачує США в "поширенні чуток".

У листопаді Bloomberg і Associated Press із посиланням на джерела повідомили, що Північна Корея від серпня передала РФ більше ніж 1 млн артилерійських боєприпасів, а також балістичні ракети малої дальності, протитанкові ракети, переносні зенітні ракетні комплекси, гвинтівки, міномети тощо.

У січні 2024 року начальник Головного управління Міноборони України Кирило Буданов заявив, що Північна Корея є найбільшим постачальником зброї в Росію.

КНДР доправила Росії вже приблизно 13 тис. контейнерів зброї, повідомляли ЗМІ наприкінці серпня.