США вважають малоймовірним, що український F-16 збили "дружнім вогнем" – ЗМІ

Аварія українського F-16 сталася 26 серпня під час масованої атаки РФ
Фото: president.gov.ua (ілюстративне)

"Дружній вогонь", імовірно, не був причиною аварії винищувача F-16, унаслідок якої загинув український пілот Олексій Месь (позивний Moonfish). Про це двоє американських високопосадовців повідомили The New York Times 31 серпня.  

У матеріалі NYT, присвяченому катастрофі літака, розповідають про Меся й зауважують: він був широко відомим льотчиком, який лобіював передання F-16 Україні. Месь говорив, що цей літак – "армійський швейцарський ніж", дуже гарна зброя, яка здатна виконувати будь-яку місію.

Співрозмовники видання наголосили, що слідство розглядає різні версії аварії винищувача Меся, серед яких несправність літака чи помилка пілота. Однак версію про збиття "дружнім вогнем" із Patriot вони назвали малоймовірною.

Контекст:

Moonfish загинув 26 серпня під час масованого повітряного удару країни-агресора РФ, але про це стало відомо за кілька днів, коли The Wall Street Journal поінформувала, що розбився один із F-16, який Україна нещодавно отримала від союзників. У Повітряних силах ЗСУ розповіли, що Месь під час відбиття російського удару знищив три крилаті ракети й один ударний БПЛА. Неназвані представники Повітряних сил ЗСУ розповіли "Голосу Америки", що катастрофа могла статися через "дружній вогонь" ППО.

У Генштабі ЗСУ зазначили, що причину аварії з'ясовуватиме спеціальна комісія Міноборони України. 30 серпня президент України Володимир Зеленський звільнив командувача Повітряних сил.

Винищувачі F-16 пообіцяли Україні Бельгія, Нідерланди, Данія і Норвегія. Першу партію літаків Україна отримала наприкінці липня 2024 року. Точної кількості переданих винищувачів не називали, але президент України Володимир Зеленський наголошував, що поки їх недостатньо.