Трейдери закликали запровадити європейський рівень цінових обмежень на ринку електроенергії України

Компанії наголошують на потребі відмовитися від ручного регулювання ринку
Фото: depositphotos.com

Провідні трейдингові компанії України, зокрема Trade Energy Solution, D Trading, "Де Трейдінг" і "Єврореконструкція", виступили з ініціативою введення європейського рівня цінових обмежень на ринку електроенергії. Про це йдеться в документах, адресованих Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Компанія Trade Energy Solution у своєму зверненні до НКРЕКП наголошує на необхідності відмови від ручного регулювання і встановлення граничних цін на ринку "на добу наперед", внутрішньодобовому й балансувальному ринках відповідно до європейських стандартів. Компанія вважає, що такий крок сприятиме розвитку конкуренції й запобіганню кризовим явищам на ринку електроенергії.

Компанія D Trading підкреслює важливість встановлення граничних цін на європейському рівні як необхідного етапу підготовки до market coupling – процесу об'єднання ринків електроенергії України та ЄС. ТОВ "Де Трейдінг" наголошує на тому, що лібералізація ринку електроенергії є важливим фактором для функціонування економіки України, особливо в умовах нестабільної роботи генерувальних потужностей і очікуваної потреби об'єднаної енергосистеми України в імпортованій електроенергії.

Компанія "Єврореконструкція" наголошує на необхідності запровадження прозорого й конкурентного способу продажу електроенергії без будь-яких неринкових обмежень ціни.

Державний енерготрейдер "Енергетична компанія України" також виступив за ухвалення європейських норм на ринку електроенергії. Це є необхідним кроком на шляху до market coupling – об'єднання європейського й українського енергетичних ринків, зазначили в компанії.