Україна може збудувати до 2 ГВт "зеленої" генерації 2025 року, якщо держава розв'яже проблеми інвесторів – американська інвесторка

Борг ДП "Гарантований покупець" перед інвесторами у станції з ВДЕ становить приблизно 16 млрд грн
Фото: depositphotos.com

Україна має потенціал побудувати до 2 ГВт нових потужностей відновлюваної енергетики 2025 року, якщо держава зробить цей напрям пріоритетним і розв'яже проблеми інвесторів. Про це заявила в колонці на "Економічній правді" керівна директорка компанії Elementum Energy Ольга Рибачук.

Вона зазначила, що Україні бракує розуміння того, що "зелена" енергетика є важливою промисловою генерацією державного значення, яка може стати основою відбудови.

"Чи готові девелопери, виробники й інвестори "зеленої" енергетики забезпечити 1–2 ГВт у 2025 році? Так. Якщо держава піде на конструктивний діалог, нарешті зробить розвиток ВДЕ пріоритетом і буде стратегічно керувати реформуванням і побудовою новітньої енергосистеми в Україні, то цей потенціал стане реальністю", – пояснила вона. 

Рибачук написала, що йдеться про потужності трьох-чотирьох Каховських ГЕС, які можуть запрацювати вже 2025 року. Вона додала, що частка "зеленої" генерації в Україні ледь сягає 15%, тоді як країни ЄС щороку додають десятки гігават відновлюваних об’єктів.

"Україна має одні з найкращих у світі передумов для ВДЕ – потенціал сонячної й вітрової енергетики у 150 разів перевищує поточний попит на електроенергію", – уточнила Рибачук.

Держава не має досить фінансових ресурсів, і час для будівництва нової генерації обмежений, тому приватний бізнес може краще впоратися із цим завданням, переконана керівна директорка Elementum Energy.

"Це класичні умови для роботи приватного капіталу, оскільки приватний бізнес швидше оперує грошима, має більше досвіду й компетенцій у реалізації проєктів і несе не теоретичну, а реальну фінансову відповідальність", – заявила директорка.

Рибачук вважає, що міжнародні фінансові інститути можуть надати €2 млрд фінансування, якщо держава почне оперативно усувати головні перепони в розвитку галузі.

"В Україні складно зрозуміти, хто deal captain "зеленої" відбудови, який має відповідати за розробку плану дій і сприяння інвестиціям: від логістичних питань, як привезти турбіни в Одеську область і пришвидшити видачу технічних умов, до комерційних аспектів, як забезпечити хоча б середньострокові інструменти продажу електроенергії, без чого неможливо спрогнозувати грошовий потік, – розповіла Рибачук. – Ці питання потребують консолідованого підходу й уваги з боку держави. Крім того, енергоринок України є одним із найбільш зарегульованих секторів економіки – цінами, ліцензіями, дозволами, правилами регулювання. Він ще й доволі непрогнозований у змінах регуляторного поля. Убивча комбінація".

Контекст:

Борг ДП "Гарантований покупець" перед інвесторами у станції з ВДЕ становить приблизно 16 млрд грн через недоплати з боку компанії "Енергоатом", писало агентство "РБК-Україна". Окрім того, "Укренерго" має ще 28,9 млрд грн боргу перед інвесторами у ВДЕ через дефіцитний тариф на передання електроенергії, що ускладнює повну розрахункову компенсацію за послугу зі збільшення частки електроенергії з ВДЕ.