"Укрзалізниця" демонструє гарний рівень прибутку, час говорити про зниження тарифів – експерт

За підсумками першого півріччя 2024 року державна компанія "Укрзалізниця" відзвітувала про прибуток у розмірі 3,1 млрд грн
Фото: depositphotos.com

"Укрзалізниця" демонструє високий рівень прибутковості, тому стверджувати, що компанія працює зі збитками, немає підстав, однак, керівництву варто зменшити тарифи, щоб підтримати українську промисловість, яка зараз потерпає від високих витрат на залізничні перевезення. Про це в коментарі агентству "РБК-Україна" заявив головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту економічних досліджень Іван Ус.

"Ми бачимо вже непоганий рівень прибутку "Укрзалізниці", і не можна сказати, що це збиткова компанія. Вони люблять казати, що ось, нам треба збільшувати тарифи, тому що нам треба більше грошей для свого функціонування. Зараз ми бачимо, що ці гроші є. То, можливо, оскільки це державна монополія, слід подумати, як можливе зменшення цих тарифів сприятиме зростанню інших галузей – тих, які несуть збитки саме через чинні тарифи "Укрзалізниці", – зауважив експерт.

 Він додав, що під керівництвом Кабінету Міністрів слід створити окремий орган, який би аналізував вплив постійного підвищення тарифів "Укрзалізниці" на економіку.

"При секретаріаті Кабміну повинна бути аналітична структура, яка буде аналізувати, як певні тарифи будуть впливати на розвиток економіки. У них повинні бути відповідні моделі. І це дозволить нам отримати відповідь, що так, зниження тарифів на залізничні перевезення дозволить нам отримати більше грошей, а отже, ми зможемо без суттєвого підняття податків наповнити казну. Це буде безумовно всім, і громадянам, і бізнесу, на краще", – резюмував експерт.

Контекст:

За підсумками першого півріччя 2024 року державна компанія "Укрзалізниця" відзвітувала про прибуток у розмірі 3,1 млрд грн. Попри позитивні результати в цей період, компанія прогнозує збитки в розмірі 2,7 млрд грн за підсумками року. Це вказано у фінансовому звіті "Укрзалізниці", на який посилається видання "Мінпром".

Видання зазначає, що компанія демонструє падіння прибутку на тлі рекордних тарифів і позитивної динаміки вантажних перевезень. За перше півріччя 2024 року прибуток зменшився на 1,7 млрд грн, хоча середньомісячний обсяг перевезень становив 15 млн тонн, що на 27% більше, якщо порівнювати з попереднім роком.