Чернишов – у Мінекономіки, Кулеба – в Мінрегіон. За даними ЗМІ, на Банковій обговорюють перезавантаження уряду

ЗМІ пишуть про заміну Шмигаля, але джерела в Кабміні кажуть, що він "виборов собі ще якийсь час"
Фото: EPA

Команда президента України обговорює не тільки ймовірну заміну прем'єра Дениса Шмигаля першою віцепрем'єркою – міністеркою економіки Юлією Свириденко, але готує "глобальне перезавантаження уряду", повідомила з посиланням на джерела "Українська правда"

Про це йдеться у статті від 10 липня під назвою "Юля-прем'єр або тривання Шмигаля. Чи замінить Зеленський найдовший уряд в історії".

За даними видання, у разі якщо Свириденко призначать прем'єркою, очолити Мінекономіки може чинний голова "Нафтогазу" Олексій Чернишов. Раніше його нібито розглядали на посаду міністра з питань відновлення, але, зазначають у статті, "це дуже чутливе для західних партнерів відомство", тому після публікацій "Української правди" про проблеми Чернишова з НАБУ його планують "перемістити" до Мінекономіки.

На позицію міністра з питань відновлення та інфраструктури, пише УП, розглядали кандидатуру члена правління "Укрзалізниці" Олександра Перцовського. Іншим можливим кандидатом є глава Мінстратегпрому, а до того був очільник "Укрзалізниці" Олександр Камишін. Але рішення щодо цієї позиції ще не ухвалили.

На посаду ж глави відновленого після відставки Олександра Кубракова Мінрегіону, найімовірніше, за даними видання, призначать чинного заступника глави Офісу президента з питань регіональної політики Олексія Кулебу. Його місце в офісі має посісти нинішній очільник Закарпатської ОВА Віктор Микита.

Віцепрем'єрка Ольга Стефанішина також може посилити свої позиції в уряді. За інформацією "Української правди", чинний міністр юстиції Денис Малюська вже якийсь час тому підписав заяву про відставку без дати. Поки що їй ходу не дали. Як переконують співрозмовники УП в команді Зеленського, заміну главі Мін'юсту шукати не будуть, а планують призначити Стефанішину віцепрем'єркою з питань євроінтеграції та міністеркою юстиції. Сам Малюська жартує стосовно чуток про його відставку, що розмірковує над "схемою Боголюбова"

Окрім того, стверджує УП, віцепрем'єрка з питань реінтеграції окупованих територій Ірина Верещук "давно втомила ОП", але їй поки не можуть вигадати іншу позицію. За даними УП, давно на Банковій обговорюють і заміну глави МЗС Дмитра Кулеби, але більшість джерел видання у владі зараз сумніваються в його звільненні. Є ймовірність заміни міністерки соцполітики Оксани Жолнович.

Водночас на Банковій планують призначити повноцінними міністрами всіх тимчасових виконувачів обов'язків: у Мінмолодьспорту – Матвія Бідного, у Мінагрополітики – Тараса Висоцького, у Мінветеранів – Олександра Порхуна й у Мінкульт – Ростислава Карандєєва. Хоча останнє призначення ще під питанням, і на цю посаду "шукають когось ефектнішого".

Щодо строків, коли мають відбутися ці кадрові зміни, то один зі співрозмовників УП в команді Зеленського стверджує, що під них запланували засідання Ради 16–18 липня – коли керівництво країни повернеться із саміту НАТО й інших поїздок. 

Але, зазначає видання, 16–18 липня питання заміни Кабміну можуть не вирішити. На ці дати заплановано великий урядовий візит на чолі з прем'єром до Чехії. Відставка Шмигаля та його міністрів, коли вони будуть із візитом в іншій країні, "виглядатиме, м'яко кажучи, дивно".

"Є враження, що Денис виборов собі ще якийсь час, і заміна якщо буде, то пізніше. Президент теж розуміє, що Шмигаль має більше досвіду й ваги в системі, ніж Свириденко. І урядування з такою заміною може стати не кращим, а навпаки", – цитує УП одного зі співрозмовників із-поміж членів Кабміну.

Контекст:

За час президентства Володимира Зеленського уряд України вже зазнав кількох реорганізацій.

Перша відбулася вже влітку 2019 року. Тоді Кабмін України перейменував чотири міністерства і створив два нові. Проте більшість цих змін пізніше скасували.

Міністерство економічного розвитку 2019 року об'єднали з Міністерством аграрної політики та продовольства. Нове відомство дістало назву Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. В уряді заявили, що два міністерства об'єднали для ефективного проведення земельної реформи. Проте вже 2020 року Кабмін скасував це злиття, відновивши Міністерство аграрної політики.

У 2020 році Кабмін також розділив Міністерство енергетики та захисту довкілля на два відомства. Було знову розділено на два і створене у 2019 році Міністерство культури, молоді та спорту України. Міністерство у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб також розділили.

У листопаді 2022 року ЗМІ повідомляли, що Зеленський планує об'єднати низку міністерств, тож їх залишиться 14. У грудні Міністерство інфраструктури об'єднали з Міністерством розвитку громад і територій – у Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України. Зараз їх планують знову розділити.  

19 грудня 2023 року Зеленський заявив про потребу скоротити уряд через відсутність грошей.

4 березня 2024 року Шмигаль розповів, що в межах реформи уряду України кількість міністерств можуть скоротити на третину. За його словами, "оптимальна кількість" відомств має бути не більшою за 15–16 (поки їх 19). Водночас Шмигаль наголошував, що станом на сьогодні на порядку денному питання про кадрові рішення в уряді не стоїть.