Екснардеп Деркач досі має вплив на міністерства і відомства в Україні – колишній глава ГУР МО

Кондратюк розповів, як Деркач допомагає своїм поплічникам виїхати з України
Скріншот: Наталія Мосейчук / YouTube

Колишній депутат Верховної Ради Андрій Деркач, який утік до країни-агресора РФ і має наміри балотуватися в її органи влади, досі має вплив на міністерства й відомства в Україні. Про це розповів колишній очільник Головного управління розвідки Міноборони України Валерій Кондратюк в інтерв'ю Наталії Мосейчук, яке опублікували на її YouTube-каналі 25 серпня.

За словами Кондратюка, Деркач досі має вплив на різні відомства, і всі його поплічники досі перебувають при владі, зокрема в міністерстві енергетики. Його в народі називають "міністерство Деркача", заявив ексглава ГУР МО.

"Із початку війни воно видає дозволи залишити країну під різними приводами найближчим поплічникам Деркача, які там залишаються і далі не повертаються", – повідомив Кондратюк.

Усі найближчі помічники Деркача, зокрема сам міністр, – це люди, які були під впливом і в орбіті екснардепа, сказав Кондратюк. За його словами, навіть якщо дехто з них після початку війни змінив свою позицію, у чому є сумніви, усіх цих людей треба ретельно перевірити.

Контекст:

Деркач був депутатом Верховної Ради III–IX скликань (зокрема, у 2007-му і 2012 році його обирали від Партії регіонів).

У травні, червні, липні й вересні 2020 року опублікували чотири партії записів нібито телефонних переговорів п'ятого президента України Петра Порошенка, які той вів у 2015–2016 роках із різними політиками. Зокрема, опублікували нібито записи розмов із тодішнім віцепрезидентом, а зараз президентом США Джо Байденом.

У червні 2022 року Служба безпеки України заявила, що Деркача завербувала російська розвідка у 2016 році. Зараз його місцеперебування невідоме.

Про проведення обшуків у приміщеннях, пов'язаних із Деркачем, СБУ і НАБУ повідомили 27 липня 2022 року. Правоохоронці тоді заявили, що "виявили й вилучили матеріали, які свідчать про тривалу підривну діяльність із боку чинного нардепа проти України, його зв'язки із представниками держави-агресора й колаборантами".

16 вересня проінформували, що Деркача повідомили про підозру в держзраді й незаконному збагаченні. Його заочно заарештували 27 жовтня. Нардепа оголосили в розшук.