Голосіївський суд закрив провадження про притягнення Тупицького до адміністративної відповідальності

Суд вирішив закрити провадження стосовно Тупицького за адмінпротоколами НАЗК
Фото: ccu.gov.ua
Голосіївський районний суд Києва 27 травня закрив провадження у справі про притягнення до адміністративної відповідальності усунутого голови Конституційного Суду України (КС) Олександра Тупицького. Трансляцію засідання проводили на YouTube-каналі "Судова влада України".

Провадження стосувалося притягнення Тупицького до відповідальності за правопорушення, передбачені ч. 4 ст. 172-6 (порушення вимог фінансового контролю), ч. 2 ст. 172-7 (порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів) Кодексу про адміністративні правопорушення.

Адмінпротоколи стосовно Тупицького скерувало до суду в лютому 2021 року Національне агентство із запобігання корупції. Вони стосуються дій судді в умовах конфлікту інтересів під час участі в голосуванні за рішення Конституційного Суду щодо електронного декларування та недекларування ділянок в АР Крим.

У березні агентство склало третій протокол стосовно Тупицького – він скасував засідання суду, на якому мали розглядати його проступок.

Контекст:

Тупицького підозрюють у підкупі свідка і введенні в оману суду за допомогою свідомо неправдивих свідчень свідка. 28 грудня 2020 року він мав з'явитися в Офіс генпрокурора України для вручення підозри, але не зробив цього. Повідомлення про підозру Тупицькому відправили поштою. У Держбюро розслідувань зазначили, що йому вручили повідомлення про підозру, хоча він і заперечує це.

Журналісти програми "Схеми" (спільний проєкт "Радіо Свобода" і "UA:Перший") повідомляли, що Тупицький фігурує у провадженні стосовно ексголови Вищого господарського суду Віктора Татькова, якого підозрюють у заволодінні активами Зуєвського енергомеханічного заводу.

29 грудня президент Володимир Зеленський підписав указ про усунення Тупицького з посади голови суду. 26 лютого Зеленський продовжив строк усунення голови КСУ ще на місяць.

30 грудня КСУ опублікував заяву, у якій підкреслив, що не усуватиме Тупицького з посади, незважаючи на указ Зеленського. У суді заявили, що указ Зеленського не відповідає Конституції, оскільки вона не дає президенту права і взагалі не передбачає можливості усувати суддів КСУ.

У КСУ в січні заявили, що співробітники Управління держохорони не пускають Тупицького в будівлю суду. У суді зазначали, що хоча його й усунули з посади судді Конституційного Суду, але він має керувати КСУ. Тупицький звернувся зі скаргою до генпрокурорки України Ірини Венедіктової, до Окружного адміністративного суду Києва і перейшов на дистанційний режим роботи.

27 березня 2021 року опублікували указ Зеленського, яким він скасував указ президента-утікача Віктора Януковича про призначення Тупицького і Олександра Касмініна суддями КСУ. Зеленський повідомив, що скасував указ у межах перевірки всіх чинних указів і розпоряджень Януковича щодо загрози національній безпеці. 30 березня Тупицький оскаржив указ.