Іран спростував причетність генерала КВІР до навчання російських окупантів. Україна оголосила йому про підозру

Канаані назвав звинувачення Києва "політичними"
Фото: en.mfa.ir

Бригадний генерал Корпусу вартових ісламської революції Шаріф Моласарей Аббас Муса у 2022 році не брав участі в навчанні російських військових на окупованих РФ українських територіях. Про це спікер іранського міністерства закордонних справ Насер Канаані заявив 30 серпня.

За його словами, Іран виступає проти війни в Україні та наголошує на потребі її завершення в мирний спосіб. Канаані сказав, що заяви України – безпідставні і зроблені з політичних мотивів. Звинувачення Києва докорінно суперечать підходу Тегерана "до конфлікту в Україні".

25 серпня генеральний прокурор України Андрій Костін проінформував, що бригадного генерала КВІР повідомлено про підозру в пособництві РФ у розв'язанні агресивної війни та скоєнні воєнних злочинів. У Службі безпеки України раніше уточнили, що йдеться про Мусу.

За версією слідства, він причетний до того, що в липні – серпні 2022 року росіяни домовилися із представниками Ірану про закупівлю ударних безпілотників Shahed-136 і Mohajer-6 і комплектування до них. Іранські фахівці також навчили російських військових використання цих БПЛА в бойових діях проти України, вважають правоохоронці.

Контекст:

У жовтні 2022 року МЗС України звинуватило Іран у тому, що він допомагає країні-агресору Росії зброєю у війні проти України. Зокрема, РФ з осені 2022 року застосовує у війні проти України щонайменше два види іранських безпілотних літальних апаратів – дрони-камікадзе Shahed-136/131 і багатоцільові БПЛА Mohajer-6.

Іран спочатку заперечував передання своїх дронів російській армії. Пізніше Тегеран визнав це, але заявив, що постачання було нібито до повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

У листопаді 2023 року в Білому домі попередили, що Іран готується надати Росії балістичні ракети. За даними Reuters, Іран уже передав Росії сотні балістичних ракет.

Новий президент Ірану Масуд Пезешкіан назвав РФ "цінним стратегічним союзником і сусідом Ірану", заявивши, що віддаватиме пріоритет двосторонній і багатосторонній співпраці з нею.