Єрмак: Нетребко не має виступати в Європі, єдине місце для неї та їй подібних – опера в Москві

Нетребко (праворуч) у 2014 році приїжджала в Донецьк і тримала прапор "Новоросії", нагадав Єрмак
Фото: EPA

Глава Офісу президента Андрій Єрмак 2 серпня в Telegram закликав союзників ужити заходів, щоб російські діячі мистецтв, які підтримують війну в Україні, не могли продовжувати свою діяльність на міжнародній сцені.

28 липня пропагандистське агентство ТАСС проінформувало, що російська оперна співачка Анна Нетребко повернеться на сцену Римської опери, де візьме участь у новій постановці "Тоски" Джакомо Пуччіні.

"Доволі дивні новини. Російська сопрано Анна Нетребко повернеться на сцену Римської опери, – прокоментував Єрмак у Telegram. – Це та культурна діячка, яка у 2012 році була довіреним обличчям на виборах [нині нелегітимного російського президента Володимира] Путіна, у 2014-му приїздила в Донецьк і тримала прапор "Новоросії". Була слугою режиму. І раптом вона повертається на сцену Європи".

За словами глави ОП, зараз дуже важливо, щоб "російські діячі не мали можливості заробляти гроші в цивілізованому світі й продовжувати нести російську культуру в Європу й на Захід", поки Росія "вбиває наших людей, викрадає дітей і вбиває їх ракетами".

"Нетребко не має виступати в Європі. Єдине місце для неї та їй подібних зараз – хіба опера в Москві. Закликаю всіх дотичних і наших союзників відреагувати", – написав Єрмак.

Нетребко занесено до бази сайта "Миротворець" за "пособництво терористам і російським окупантам, а також за антиукраїнську пропаганду".

Контекст:

3 березня 2022 року Нетребко звільнили з Метрополітен-опера через те, що вона "не відмовилася від своєї публічної підтримки Путіна, поки він веде війну з Україною".

30 березня артистка заявила, що засуджує напад РФ на Україну. "Я категорично засуджую війну в Україні, і мої думки із жертвами цієї війни та їхніми сім'ями. Моя позиція зрозуміла. Я не є членом якоїсь політичної партії і не є союзником будь-якого лідера Росії. Я визнаю і шкодую, що мої минулі дії чи заяви могли неправильно витлумачити", – написала вона.

Після цього Новосибірський державний академічний театр опери і балету заявив, що скасовує раніше заплановані концерти Нетребко. "Артистка зробила заяву із засудженням дій нашої держави. Проживання в Європі й можливість виступати на європейських майданчиках для неї виявилися важливішими, ніж доля батьківщини", – пояснили в театрі причини скасування виступів.

Наприкінці травня стало відомо, що театри в Італії і Франції відновили співпрацю з Нетребко.

У березні 2023 року Тайванський національний симфонічний оркестр скасував виступ Нетребко та її чоловіка, російського артиста Юсифа Ейвазова через громадські протести.

У вересні під час виступу Нетребко в Берлінській державній опері активісти провели акцію протесту, звинувативши артистку в підтримці Путіна.

У січні 2024 року стало відомо, що німецький диригент Мікаель Гюттлер позивається до українських активістів із руху No Netrebko, які виступають за скасування концертів Нетребко.

У травні нове керівництво Берлінської опери відновило контракт із Нетребко.