ЄС продовжив безплатний роумінг для українців ще на рік

Українці в ЄС ще рік зможуть використовувати безплатний роумінг
Фото: depositphotos.com

Єврокомісія продовжила безплатний роумінг для українців у Європейському союзі ще на рік, щоб підтримати біженців з України. Про це 10 липня повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у соцмережі Х.

"Під час війни телефонна лінія є рятівним колом, яке з'єднує людей, котрі шукали притулку в Європі, з тими, хто залишився на фронті. Ми підтримуємо народ України", – написала фон дер Ляєн.

У заяві Єврокомісії зазначають, що це вже п'яте продовження добровільної угоди між 22 європейськими й сімома українськими операторами.

У Єврокомісії додали, що угода виявилася ефективною, а оператори, які підписали спільну заяву, зазвичай дістають вигоду від взаємно нижчих тарифів, ніж ті, хто не підписав. Це, зі свого боку, означає, що вони можуть пропонувати своїм клієнтам нижчі тарифи. Оператори й далі пропонують безплатні сім-картки, безплатні міжнародні дзвінки до України й пакети, які можна використовувати у країні перебування.

У заяві також ідеться, що паралельно Україна працює над повним узгодженням свого законодавства із законодавством ЄС, щоб інтегруватися в зону роумінгу ЄС. Після того як Україна повідомить про свою повну відповідність, на що очікують найближчими місяцями, Європейська комісія оцінить відповідність національного законодавства. За умови позитивної оцінки, яку дадуть держави-члени, а також остаточного рішення комітету з асоціації ЄС – Україна, країна стане частиною зони роумінгу ЄС.

Контекст:

У зв'язку з повномасштабним вторгненням ЄС запровадив для українців безплатний роумінг у квітні 2022 року.

Українські біженці в ЄС використовують для зв'язку з родичами в Україні картки вітчизняних мобільних операторів, оплачуючи лише звичний пакет послуг мобільного зв'язку. 11 липня його продовжили ще на рік.

15 липня 2022 року прем'єр-міністр України Денис Шмигаль після розмови через відеозв'язок із верховним представником Євросоюзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозепом Боррелем заявив, що Україна розраховує на приєднання до єдиної зони роумінгу.

У лютому 2023 року Європейська комісія погодилася на пропозицію внести роумінг в Угоду про асоціацію між ЄС і Україною. Це перший випадок поширення режиму внутрішнього ринку ЄС в Україні, зазначили в Єврокомісії.