Колишнього генерала СБУ засудили в Сербії до року ув'язнення й вислання з країни

Наумов покинув Україну за кілька годин до початку повномасштабного вторгнення російських військ, писали ЗМІ
Фото: slobodnaevropa.org

Колишнього начальника Головного управління внутрішньої безпеки Служби безпеки України ексгенерала Андрія Наумова суд у місті Ніш (Сербія) повторно засудив до одного року позбавлення волі за обвинуваченням у справі про відмивання грошей. Рішення ухвалили 11 жовтня, пише Blic

Ідеться про обвинувачення, яке сербські правоохоронці висунули Наумову більше ніж два роки тому. 7 червня 2022 року Наумова та громадянина Німеччини Олександра Акста (в Україні він фігурант санкційного списку контрабандистів) затримали в Сербії, на кордоні з Північною Македонією, за підозрою у відмиванні коштів: у їхньому автомобілі виявили незадекларовані приблизно €600 тис., майже $125 тис. і коштовні камені.

Його звільнили з-під варти на початку грудня 2023 року, він був на волі, очікуючи на остаточний вирок. 29 вересня 2023 року Вищий суд Ніша оголосив вирок Наумову у цій справі – один рік ув'язнення. Потім апеляційний суд скасував вирок і передав справу на повторний розгляд у той самий суд. 

Цього року Вищий суд Ніша підтвердив вирок. Також, як повідомило 15 жовтня Radio Slobodna Europa, Наумову призначили штраф у розмірі 200 тис. динарів (€1700) і вирішили вислати із Сербії із забороною відвідувати її протягом п'яти років, але з умовою, що час відбування покарання не буде внесено у цей строк.

Рішення набуде чинності, якщо його не скасує апеляція, уточнило RSE.

Сам Наумов сказав "BBC News Україна", що з вироком суду не згоден і вважає весь судовий процес "занадто заангажованим". "Це намагання суду виправдати всі ті фейкові обвинувачення, за якими я вимушено провів півтора року за ґратами", – сказав Наумов.

Контекст:

Наумов розпочав роботу в СБУ 2019 року – невдовзі після того, як відомство очолив Іван Баканов. Посаду начальника управління внутрішньої безпеки він обіймав до липня 2021 року, тоді його звільнили (Баканова звільнили 2022 року).

За інформацією "Радіо Свобода", у ніч на 24 лютого 2022 року, за кілька годин до початку повномасштабного вторгнення російських військ, Наумов виїхав з України. Після цього Державне бюро розслідувань розпочало кримінальне провадження про державну зраду, але, як зазначила ВВС, про підозру Наумова у ньому так і не повідомили. 1 квітня президент України Володимир Зеленський повідомив, що позбавив Наумова звання генерала. За словами глави держави, Наумов порушив присягу на вірність українському народу, і йому "щось завадило визначитися, де його Батьківщина".

У ДБР заявили, що Наумов може бути причетним до передавання спецслужбам РФ секретної документації про Чорнобильську АЕС. Агентство Reuters пізніше повідомило, що Росія змогла швидко захопити ЧАЕС завдяки своїм агентам в Україні.

Зараз в Україні щодо Наумова розслідують два провадження – про шахрайство та незаконне збагачення. У серпні 2023 року Інтерпол оголосив Наумова у міжнародний розшукСербія відмовила Україні в екстрадиції Наумова. За даними ЗМІ, суд вирішив, що заява Зеленського про те, що Наумов є зрадником, порушує презумпцію невинуватості.