"Немає часу на ігри". Бербок розкритикувала Угорщину за опір євроінтеграції України. Сійярто відповів, що вона неправильно розуміє ситуацію

Сійярто і Бербок по-різному оцінюють євроінтеграцію України
Фото: ЕРА

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що Будапешт не пом'якшуватиме своєї позицї щодо вступу України в Європейський союз. Про це угорський дипломат написав увечері 5 грудня у Facebook.

Раніше того дня глава МЗС Німеччини Анналена Бербок розкритикувала позицію прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який намагається переконати президента Європейської ради Шарля Мішеля прибрати з порядку денного саміту лідерів ЄС наступного тижня питання про вступ України в Євросоюз. "У нас немає часу на ігри", – заявила Бербок, наголосивши, що мир у Європі опинився під загрозою, зазначало видання Politico.

"З усією повагою до міністерки, я думаю, міністерка абсолютно неправильно розуміє ситуацію. Позиція Угорщини щодо вступу України в Євросоюз є продуманою й обґрунтованою, у ній немає жодного шантажу чи навіть "гри". [...] Ми досі не бачимо – ні угорський народ, ні угорський парламент, ні угорський уряд, – чому поспішний початок переговорів з Україною був би корисним для Європи", – написав Сійярто.

Він заявив, що Угорщина "під жодним тиском" не змінить своєї позиції щодо ймовірної євроінтеграції України.

Контекст:

Україна активізувала співпрацю з Європейським союзом у 2014 році після перемоги Революції гідності. Того самого року Рада і Європарламент синхронно затвердили Угоду про асоціацію України з ЄС. 1 вересня 2017 року вона набула чинності в повному обсязі. Стратегічний курс на членство України в Євросоюзі й НАТО закріплено в Конституції з лютого 2019 року.

28 лютого 2022 року, за чотири дні після початку повномасштабного вторгнення Росії, Україна подала заявку на вступ у Європейський союз за спеціальною процедурою. Незабаром такі заявки подали Грузія й Молдова. 17 червня Єврокомісія рекомендувала надати статус кандидата на вступ у ЄС Україні й Молдові, а також висунула низку умов, які Україна має виконати перед початком переговорів щодо вступу в Євросоюз. 23 червня лідери ЄС зібралися у Брюсселі на саміт, де надали Україні й Молдові статус кандидатів.

8 листопада Єврокомісія оприлюднила звіт, яким рекомендувала розпочати переговори з Україною та Молдовою про вступ у ЄС. Саміт Євросоюзу 14–15 грудня має затвердити рішення ЄК.

Єврокомісія вважає, що Україна станом на початок листопада повністю виконала чотири із семи критеріїв кандидата на вступ у ЄС, зазначило "Радіо Свобода". За словами глави ЄК Урсули фон дер Ляєн, Україна виконала 90% реформ, на які від неї очікував ЄС, надаючи статус кандидата.

8 листопада президент України Володимир Зеленський підписав указ про підготовку до переговорів про вступ України в ЄС, доручивши Кабміну забезпечити завершення виконання рекомендацій ЄК, поданих у звіті.

У ЄС розглядають можливість відкласти рішення про початок переговорів щодо вступу України на березень через опір Угорщини й відсутність єдності в Євросоюзі, повідомило 17 листопада Reuters із посиланням на джерело.