ООН, незважаючи на тиск РФ, буде представлена на саміті миру – постпред України

Гутерріш (на фото) підтвердив Зеленському, що ООН буде на саміті у Швейцарії, розповів Кислиця
Фото: EPA

ООН, незважаючи на великий тиск країни-агресора РФ на офіційних осіб і країни – члени організації, буде представлено ​​на Глобальному саміті миру, який відбудеться у Швейцарії в середині червня. Про це 1 червня під час дискусії щодо імплементації української формули миру повідомив постпред України при ООН Сергій Кислиця, його цитує "Укрінформ".

"РФ негайно відповіла великим тиском, намагаючись утримати країни-члени і Генеральний секретаріат ООН від приєднання до формули миру, – сказав Кислиця. – Такий тиск сягнув піку нещодавно, оскільки ми наближаємося до саміту у Швейцарії. Росія докладає багато зусиль, щоб підірвати цей захід. Ідеться і про відкритий, і про прихований тиск на генерального секретаря та на інших офіційних осіб ООН, щоб не допустити їхньої присутності на саміті у Швейцарії".

Як зазначив постпред України, усі ідеї, які містить українська формула миру, "уже прописані в документах ООН, у резолюції, ухваленій рішенням 141 держави".

"Важливо, що ми маємо цю резолюцію, яка є основою для залучення ООН до мирного процесу за українською формулою... Цієї середи президент України [Володимир Зеленський] мав розмову з генеральним секретарем ООН [Антонію Гутеррішом], який підтвердив, що ООН буде присутньою на саміті у Швейцарії", – зазначив Кислиця.

Контекст:

Україна у листопаді 2022 року презентувала свою формулу миру, яка містить 10 пунктів. Одним із головних її положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів. Цю формулу мають обговорити на Глобальному саміті миру. Як зазначили в Офісі президента України, Київ наполягав, щоб Росії на першому саміті не було.

2 травня 2024 року МЗС Швейцарії проінформувало, що на саміт миру запросили понад 160 делегацій. Він відбудеться 15–16 червня на курорті Бюргеншток.

24 квітня Зеленський, посилаючись на дані розвідки, заявив, що Росія намагається не допустити проведення Глобального саміту миру і має конкретний план, як це зробити. Згодом український лідер неодноразово повторював такі заяви.

Переговорну позицію, яку виробить саміт миру у Швейцарії, передадуть Росії, заявив прессекретар Зеленського Сергій Никифоров.

Точний список учасників саміту наразі невідомий. 31 травня Зеленський говорив, що участь у саміті миру підтвердили приблизно 100 держав і міжнародних організацій. За його словами, РФ "шантажує деяких лідерів і намагається заблокувати участь деяких країн".