Перепоховання поляків обговорять на початку переговорів щодо вступу України в ЄС – МЗС Польщі

Бартошевський припускає, що Україна й Польща домовляться щодо ексгумації
Фото: EPA

У межах переговорів щодо вступу України в Європейський союз Польща буде обговорювати питання ексгумації поляків, які стали жертвами Волинської трагедії. Про це в ефірі телеканала Polsat News заявив 30 вересня заступник міністра закордонних справ Польщі Теофіл Бартошевський.

За словами польського дипломата, темами обговорення Варшави і Києва на першому етапі переговорів про євроінтеграцію України стануть "верховенство закону та система правосуддя", і саме в межах дискусії щодо цих питань "обов'язково будуть обговорювати питання ексгумації".

Бартошевський зазначив, що якщо цю частину питання "не закриють", Україна не наближатиметься до вступу в Євросоюз.

Заступник глави МЗС Польщі назвав "абсолютно очевидною" можливість ексгумації і перепоховання поляків.

Він вважає, що йдеться не про шантаж України, а про її поведінку "відповідно до європейських правил".

Бартошевський припускає, що Україна й Польща домовляться щодо цього питання, і заявив, що Варшава "не хоче помсти".

В інтерв'ю "Європейській правді", яке опублікували 16 вересня, глава МЗС Польщі Радослав Сікорський заявив, що питання ексгумації і перепоховання поляків, які загинули під час конфліктів з українцями, – "гостре політичне питання, тому що ці поляки мають нащадків", які голосують на виборах.

Контекст:

Волинська трагедія (у польській історіографії – Волинська різанина) – низка взаємних етнічних чисток, які в роки Другої світової війни на Волині проводили Українська повстанська армія, з одного боку, Армія Крайова та інші польські формування – з іншого. Точна кількість жертв з обох сторін невідома. Вважають, що жертвами чисток стало 25–100 тис. поляків і від кількох тисяч до 24 тис. українців.

22 липня 2016 року Сейм Польщі визнав Волинську трагедію геноцидом, а також встановив 11 липня Національним днем пам'яті жертв геноциду, скоєного українськими націоналістами проти громадян Другої Речі Посполитої. 8 вересня Верховна Рада ухвалила заяву, в якій назвала рішення польського Сейму некоректною оцінкою трагічних подій.

2019 року президент Польщі Анджей Дуда заявляв, що події 1940-х років на Волині були "не війною між Польщею та Україною, а просто етнічною чисткою, просто мова йшла про те, щоб поляків із цих територій видалити".

Після початку повномасштабного вторгнення країни-агресора Росії в Україну Дуда і президент України Володимир Зеленський заявляли, що в історії відносин двох країн розпочався новий етап й "історичні питання здаються дрібними".

Зеленський у день пам'яті жертв Волинської трагедії 12 липня 2022 року подав до Верховної Ради законопроєкт про правові та соціальні гарантії для громадян Польщі в Україні. Влітку 2022 року його ухвалила Рада, восени закон набув чинності.