Посли G7 надали рекомендації щодо реформування САП

Посли рекомендують узяти за основу поточний проєкт реформи САП, але з низкою змін
Фото: G7AmbReformUA / Twitter (архів)

Група послів країн G7 напрацювала рекомендації щодо реформування Спеціалізованої антикорупційної прокуратури України (САП). Про це 5 грудня повідомили на сторінці групи послів "Великої сімки" в X (Twitter).

"Посли G7 уважно стежать за реформою САП. Для зміцнення антикорупційних зусиль ми рекомендуємо взяти за основу поточний проєкт і скасувати "правки Лозового", захистити юрисдикцію САП/НАБУ і дозволити САП вимагати екстрадицію плюс ініціювати розслідування проти парламентаріїв", – сказав він.

Так звані правки Лозового – зміни до Кримінального процесуального кодексу, ухвалені за ініціативи вже екснардепа Андрія Лозового 2017 року, зокрема, вони обмежують строки досудового розслідування. Частину правок вже було скасовано.

Контекст:

До G7 входять США, Канада, Великобританія, Франція, Італія, Німеччина та Японія.

Країни G7 12 липня ухвалили декларацію про підтримку України з гарантіями безпеки на полях саміту НАТО у Вільнюсі. Документ продемонстрував журналістам прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда, чия країна 2023 року головує у "Великої сімці".

Країни G7 вважають ефективні антикорупційні механізми в Україні головними для стійкості під час війни та в період повоєнного відновлення, заявляли представники цих країн у лютому. У серпні на зустрічі зі спікером Ради Русланом Стефанчуком посли також вказали на пріоритетність антикорупційної та судової реформ.