Прем'єр Грузії, який говорив про потребу захисту країни від "українізації", у Берліні заявив про підтримку України

Кобахідзе заявив, що Грузія "й далі надаватиме підтримку відновленню України"
Фото: ირაკლი კობახიძე / Irakli Kobakhidze / Facebook

Народи України та Грузії пов'язують "особливі відносини", і розбіжності влади не можуть перешкодити цьому. Про це прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив на брифінгу після виступу в Берліні, де відбувається Ukraine Recovery Conference 2024. Відео опубліковано на його сторінці у Facebook.

За його словами, між керівництвом держав "є труднощі", серед яких – відкликання посла України із Грузії і "фактичне вислання посла Грузії в Україні" влітку 2023 року.

"Я б сказав, що це були необґрунтовані кроки, але, звісно, це не завадить нашому прагненню надати максимальну допомогу українському народу. Жодні політичні рішення не можуть завадити нашій відповідальності дбати про український народ", – цитує главу грузинського уряду Sova.

Кобахідзе запевнив, що Грузія й далі надаватиме підтримку відновленню України в межах наявних ресурсів, сказав він, виступаючи до цього на конференції за участю глав країн ЄС.

"Народи Грузії й України об'єднує не тільки схожий досвід та міцні дружні зв'язки, а й спільні прагнення щодо європейської інтеграції. Ми віримо, що український народ незабаром досягне миру, і ми разом відсвяткуємо наше повноправне членство у Європейському союзі", – зазначив він, наголосивши, що Україна – дружня країна для Грузії, а український народ – "наші друзі".

Контекст:

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Кобахідзе, будучи спікером парламенту, а потім – прем'єр-міністром, зробив низку антиукраїнських заяв.

У квітні, коментуючи ухвалення закону "Про прозорість іноземного впливу", який вважають аналогом закону РФ про "іноагентів", він заявив, що документ "спрямований насамперед на захист Грузії від українізації". Прем'єр наголосив, що грузинські громадські організації, які фінансують із-за кордону, після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 2022 року намагалися послабити Грузію, закликаючи відкрити "другий фронт" проти РФ.

Наприкінці травня він заявив, що Україна – "розвалилася" і ніхто у Грузії "не дочекається Майдану". "Нагадаю, якими були підсумки Майдану для України. Тоді реально уряд України призначили ззовні, спочатку – один раз, потім – ще раз. Зрештою, ті, хто призначав уряд ззовні, не взяли на себе відповідальності за події, що розвивалися у цій країні. До 2013 року Україна була країною з територіальною цілісністю, а її економіка становила $200 млрд. Сьогодні ця країна розвалилася", – цитувала його Sova.