Спікер Палати представників Конгресу США розкритикував законопроєкт про допомогу Україні, Ізраїлю й Тайваню

Законопроєкт, який готується ухвалити Сенат, "обходить мовчанням найгостріше питання" захисту кордонів США – Джонсон
Фото: ЕРА

Спікер Палати представників США Майк Джонсон 13 лютого в Х розкритикував законопроєкт про допомогу Україні, Ізраїлю й Тайваню на $95 млрд, який зараз на розгляді в Сенаті. Він заявив, що палата діятиме "на власний розсуд" щодо питання, яке стосується прикордонної політики.

За його словами, Палата представників 10 місяців тому "діяла, щоб допомогти запровадити трансформаційні зміни в політиці, ухваливши закон про захист кордонів, але відтоді Сенат не зміг зробити необхідне".

"Минулого тижня Сенат вчинив правильно, відхиливши пакет щодо України, Тайваню, Гази, Ізраїлю та імміграції через недостатність прикордонних положень, і мав повернутися до розроблення поточного законопроєкту, щоб внести до нього реальні положення щодо безпеки кордонів, які справді допомогли покласти край катастрофі, що триває", – заявив Джонсон.

Він додав, що законопроєкт Сенату зовнішньої допомоги "обходить мовчанням найгостріше питання" для США – про захист кордонів.

"Не діставши від Сенату жодних змін у прикордонній політиці, Палата представників буде змушена й  далі працювати над цими важливими питаннями на власний розсуд. Америка заслуговує на краще, ніж статус-кво Сенату", – підсумував Джонсон.

Остаточне голосування у верхній палаті Конгресу може відбутися 14 лютого, писало агентство Reuters, посилаючись на представників Сенату. 

Контекст:

20 жовтня 2023 року президент США Джо Байден подав запит до Конгресу на додаткове фінансування на суму приблизно $106 млрд. Воно, зокрема, передбачало допомогу Україні ($61,4 млрд, найбільший пакет) та Ізраїлю ($14,3 млрд), а також надання коштів на безпеку південного кордону США.

Розгляд документа заблокували представники Республіканської партії, які наполягають на посиленні заходів контролю за міграцією на кордоні США з Мексикою. Байден назвав політичним шантажем відмову республіканців підтримати законопроєкт, зазначивши, що "ставки надто високі, а наслідки надто значні".

5 лютого Сенат США презентував новий двопартійний законопроєкт, який також охоплює допомогу Україні й Ізраїлю та захист кордонів США. Експрезидент США Дональд Трамп закликав республіканців саботувати двопартійну угоду в Сенаті. Він заявив, що США потрібен окремий законопроєкт про межі й імміграцію і він не має бути прив'язаним до іноземної допомоги в жодному вигляді. Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл заявив, що цей законопроєкт "реальних шансів не має".

8 лютого Сенат США підтримав на процедурному голосуванні законопроєкт про допомогу Україні, Ізраїлю й Тайваню без угоди про міграцію та кордони.