США ввели м'якші санкції проти РФ й Ірану, щоб утримати ціни на пальне перед виборами – The Wall Street Journal

Останні санкції США проти РФ залишили нафтову промисловість практично недоторканою – WSJ
Фото: ЕРА

Адміністрація президента США Джо Байдена хоче зберегти стабільні ціни на газ напередодні виборів, заохочуючи надходження нафти на світові ринки, послаблюючи обмеження щодо Росії, Ірану й Венесуели. Про це 26 червня пише The Wall Street Journal.

За словами джерел газети серед дипломатів, колишніх урядовців і представників енергетичної галузі, така політика вже призвела до м'якших, ніж очікували, санкцій щодо основних виробників нафти.

Наприклад, оголошені США 25 червня нові санкції проти Ірану, на їхню думку, торкаються лише частини нафтового експорту Тегерана. Байден хотів зробити все можливе, щоб американські споживачі мали якомога нижчі ціни на нафту, сказало джерело в Білому домі.

WSJ зазначає, що, незважаючи на публічне посилення напруженості між США й Іраном на тлі нападу ХАМАС на Ізраїль, експорт іранського палива з лютого перевищив 1,5 млн барелів на день, що значно більше, ніж на початку президентства Байдена.

Оголошені 12 червня міністерством фінансів США санкції проти РФ торкнулися банків, але залишили нафтову промисловість країни практично недоторканою, ідеться у статті. Самі чиновники в американському мінфіні "відчувають розчарування" через відсутність дій щодо нафтоторговельних мереж, які переправляють російську й іранську нафту, стверджує газета.

Зокрема, паралельно із санкціями проти держкомпанії "Совкомфлот", мінфін видав їй ліцензію, що звільняє від санкцій 77 із 91 судна її флоту. Це справжнє "зелене світло" для трейдерів на ведення бізнесу із цими суднами, що зводить до мінімуму ризик того, що вони стануть об'єктом майбутніх санкцій, розповіли джерела.

Прибічники такої політики Білому домі зі свого боку заявили журналістам, що ці заходи "тонко збалансовано", щоб зберегти низькі ціни, але водночас вони "сиплють пісок у шестерні нафтових експортних машин" РФ й Ірану, що означає, що вони одержують менше прибутку із кожного проданого бареля нафти.

Контекст:

На початку грудня 2022 року країни – члени "Великої сімки", а також Австралія та ЄС запровадили обмеження цін на російську нафту, встановивши максимальний рівень у розмірі $60 за барель. З 5 лютого 2023 року ці країни ввели цінову стелю на російські нафтопродукти: $100 – для дизельного пального і $45 – для різних мастил.

Через обмеження ціни на сиру нафту Росія втрачає $172 млн щодня, писало в січні 2023 року агентство Bloomberg із посиланням на звіт Гельсінського центру досліджень енергетики й чистого повітря. Після того як обмеження поширили й на нафтопродукти, РФ втрачатиме ще більше – $280 млн на день, вважає агентство.

23 листопада стало відомо, що три великі грецькі судноплавні компанії припинили транспортування російської нафти останніми тижнями, щоб уникнути санкцій США.

Російські нафтовики почали відчувати труднощі з пошуком танкерів під перевезення після того, як США почали вводити санкції проти "тіньового флоту" Кремля й запустили розслідування, яке охопило три десятки суднових перевізників по всьому світу, повідомило агентство Reuters 26 листопада.