У ЄС наприкінці жовтня оцінять прогрес України на шляху до членства – амбасадорка

Незалежні ЗМІ та їхня підтримка відіграють фундаментальну роль у процесі євроінтеграції України, зазначила Матернова
Фото: Katarina Mathernova / Facebook

Єврокомісія 30 жовтня оприлюднить щорічну оцінку прогресу країн, які претендують на членство в ЄС, зокрема України. Про це 19 жовтня в інтерв'ю "Суспільному" повідомила амбасадорка Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова.

"Менше ніж за два тижні ми побачимо видання 2024 року так званого пакету розширення. Це щорічна оцінка прогресу Європейської комісії, за якою оцінюються країни, які претендують на членство в ЄС. Оцінюватимуть й Україну", – розповіла Матернова.

За її словами, незалежні ЗМІ та їхня підтримка відіграють фундаментальну роль у процесі євроінтеграції України.

Матернова зазначила, що з початку повномасштабного вторгнення РФ ЄС витратив приблизно €15 млн для підтримки майже 150 ЗМІ, які займаються перевіркою фактів.

Контекст:

Україна подала заявку на вступ до Євросоюзу 28 лютого 2022 року, за чотири дні після початку повномасштабного російського вторгнення. 17 червня ЄК рекомендувала надати статус кандидата на вступ у ЄС Україні, а також висунула низку умов, які вона має виконати перед початком переговорів щодо вступу в Євросоюз. 23 червня того самого року лідери ЄС підтримали надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС.

У грудні 2023 року Європейська рада рекомендувала розпочати переговори щодо вступу України в об'єднання.

21 червня Рада ЄС ухвалила спільні позиції Євросоюзу, включно з переговорними рамками, для переговорів щодо вступу з Україною. 25 червня в Люксембурзі відбулася перша міжурядова конференція ЄС з Україною, після якої переговори про вступ стартували офіційно. Наступний раунд переговорів із ЄС Україна провела в липні.

В українському МЗС розповіли, що буде шість кластерів переговорів, після чого ЄК має видати висновок про їхнє успішне завершення і що Україна досягла відповідності критеріям вступу. Потім ухвалюють рішення про підписання угоди про вступ України в ЄС, додали у відомстві. "І третій етап – це ратифікація угоди парламентами країн – членів [ЄС]. Після цього все – ми в Євросоюзі", – наголосив на той момент глава МЗС України Дмитро Кулеба.