Німецькі ЗМІ написали про заморожування нової військової допомоги Україні від Німеччини. У МЗС України назвали це маніпуляцією

Бюджет Німеччини затвердять у листопаді, й лише тоді буде відомий рівень підтримки України на 2025 рік, зазначили в українському МЗС
Фото: depositphotos.com (ілюстративне)

МЗС України в коментарі "Інтерфакс-Україна" назвало некоректними повідомлення про нібито припинення Німеччиною військової допомоги Києву. Матеріали про ймовірне заморожування нової підтримки 17 серпня випустили німецькі ЗМІ.

За інформацією FAZ, міністр фінансів Крістіан Лінднер у листі від 5 серпня попросив міністра оборони Бориса Пісторіуса припинити виділення додаткових коштів Україні й забезпечити "дотримання верхніх меж" бюджетних витрат. Причиною цього є заходи жорсткої економії.

Утім, уже погоджені раніше кошти й озброєння мають надійти в Україну, наголосила FAZ.

У 2024 році ФРН має виділити на допомогу Україні приблизно €7,48 млрд, а на 2025 рік запланований максимальний ліміт становить уже €4 млрд, поінформувало видання. Додаткові заявки міноборони ФРН більше не будуть задовольняти на вимогу канцлера Олафа Шольца, додала FAZ.

Водночас Лінднер у листі вказав, що він не очікує різкого падіння фінансування України – у майбутньому кошти надходитимуть уже не з федерального бюджету, а із заморожених російських активів. Отже, Україна "покриє значну частину своїх військових потреб" цими грошима, вважає німецький міністр.

Однак, наголошує видання, ніхто не знає, коли Україна зможе отримати російські гроші, – міжнародні переговори про можливість їхнього передання Україні все ще тривають.

Водночас, як пояснив FAZ експерт у федеральному уряді, якщо виділення нової допомоги від ФРН буде заморожено, міноборони Німеччини не зможе укласти нові довгострокові контракти на виробництво боєприпасів, ППО й іншого озброєння. Член бюджетного комітету Бундестагу, представник Соціал-демократичної партії Німеччини Андреас Шварц підтвердив газеті, що зараз нових замовлень на зброю вже не надходить, оскільки "їх більше не фінансують". Підтримка України ризикує "піти побоку", робить висновок FAZ.

Bild також випустив матеріал про це, він має назву "Світлофорна коаліція перекриває надання грошей в Україну".

"Повідомлення про те, що Німеччина буцімто припиняє військову допомогу Україні, некоректні. Це така сама маніпуляція, як і попередні повідомлення про зменшення допомоги на наступний рік удвічі, – прокоментували інформацію ЗМІ в українському МЗС. – Нині, як і минулоріч, уряд запланував у проєкті бюджету певну суму допомоги Україні. Вона аналогічна тій, яка була запланована минулого року на цьому етапі бюджетного процесу. Минулоріч ця сума зросла на парламентському етапі ухвалення бюджету восени".

У відомстві додали, що бюджет Німеччини затвердять у листопаді, й лише тоді буде відомий рівень підтримки України на 2025 рік.

У МЗС наголосили, що Київ і далі працює з німецькими партнерами щодо збереження й посилення підтримки України, а німецька допомога вже врятувала тисячі життів у країні.

Міністерство додало, що сподівається і на швидку імплементацію рішення G7 щодо використання доходів від заморожених російських активів на користь України. У МЗС вважають, що ці кошти мають "не замінити, а доповнити європейську й німецьку допомогу, що триває".

Контекст:

Після повномасштабного вторгнення РФ, яке почалося 24 лютого 2022 року, Німеччина надає Україні військову, фінансову й гуманітарну допомогу.

Загалом ФРН надала чи зобов'язалася надати в майбутньому військову допомогу Україні на суму майже €28 млрд, зазначили в німецькому уряді. Україні, зокрема, надали протитанкову зброю, самохідні гаубиці, БМП Marder, зенітні самохідні установки Gepardсистеми ППО, РСЗВ, танки Leopard та інше озброєння.