У Сенаті США пообіцяли швидко передати законопроєкт із допомогою Україні на підпис Байдену, якщо його ухвалить Палата представників

Шумер висловив сподівання на підтримку Палатою представників США законопроєкту з допомогою Україні
Фото: EPA

Сенат США швидко ухвалить законопроєкт із допомогою Україні й передасть його на підпис президенту Сполучених Штатів Джо Байдену. В цьому 19 квітня в Х запевнив лідер більшості в Сенаті (Демократична партія) Чак Шумер.

"Якщо Палата представників надасть пакет законопроєктів щодо національної безпеки, ми швидко передамо його президенту Байдену", – написав Шумер.

Він висловив сподівання на підтримку законопроєктів, зокрема з допомогою Україні, з боку Палати представників, оскільки "зволікання дорого обійшлося США та їхнім союзникам".

Шумер додав, що цього тижня провів зустріч із прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем.

"Якщо США не підтримають України, вони програють війну [президенту країни-агресора РФ Володимирові] Путіну", – наголосив лідер демократів у Сенаті.

Шумер попередив колег-сенаторів 19 квітня, що вони мають бути готові залишитися на сесії протягом вихідних, щоб закінчити роботу над пакетом законопроєктів про допомогу Україні, Ізраїлю та інші надзвичайні потреби у сфері безпеки, який давно застопорився, повідомив The Hill.

Очікують, що Палата представників США ухвалить пакет надзвичайної іноземної допомоги, який розбили на чотири окремі законопроєкти, 20 квітня.

Контекст:

20 жовтня 2023 року Байден подав запит у Конгрес на додаткове фінансування на суму приблизно $106 млрд. Воно, зокрема, передбачало допомогу Україні ($61,4 млрд, найбільший пакет). Проте розгляд документа заблокували представники Республіканської партії, які наполягають на посиленні заходів контролю над міграцією на кордоні США з Мексикою.

Кілька місяців республіканці й демократи вели переговори щодо компромісного двопартійного законопроєкту. Саботувати угоду, зокрема, закликав республіканців Трамп, який вважає, що США потрібен окремий законопроєкт про кордони й імміграцію і його не мають прив'язувати до іноземної допомоги в жодному вигляді. Байден розкритикував Трампа, заявивши, що той погрожував республіканцям і намагався їх залякати.

Після провалу кількох варіантів угоди 13 лютого 2024 року Сенат США підтримав пакетний законопроєкт, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню, але без угоди про міграційну реформу й безпеку кордону. Його має затвердити Палата представників.

Новий законопроєкт від її спікера Майка Джонсона, текст якого опублікували 17 квітня, передбачає допомогу Україні на загальну суму $60,84 млрд, із яких $23,2 млрд спрямують на поповнення американських озброєнь і запасів – оборонних товарів і послуг, наданих Україні. Джонсон пропонує виділити Україні $7,8 млрд прямої фінансової допомоги у кредит, водночас у законопроєкті є пункт, який дасть змогу президенту США за підтримки Конгресу списати згодом половину або всю суму кредиту.

Спікер заявив про плани проголосувати за допомогу Україні й інші законопроєкти 20 квітня. Байден підтримав пакет Джонсона й заявив, що негайно підпише запропоновані ним законопроєкти після ухвалення їх Палатою представників і Сенатом.